Thilo Sarrazin. Foto: Tobias Schwarz / Reuters / Scanpix.

Hvem skal overta ledervervet i det tyske sosial­demokratiske partiet (SPD) etter Andrea Nahles, som trakk seg etter det dårlige resultatet på ca. 16 prosent ved EU-valget?

Som rapportert av Bild har parti­medlemmer i Bayern kommet med et over­raskende forslag: Thilo Sarrazin. En forkjemper for strengere asyl­politikk kan vinne tilbake tapte velgere, lyder begrunnelsen.

Sarrazin falt i 2010 i unåde og ble kastet ut fra styret i den tyske sentral­banken etter å ha skrevet boken «Deutschland schafft sich ab» (Tyskland avskaffer seg selv), der han tok et general­oppgjør med den selv­utslettende innvandrings­politikken i landet, og sørget for den største forlags­suksessen på sak­prosa­feltet i Tyskland etter andre verdenskrig.

Siden har han skrevet bøker om euroen, menings­terroren og islam, den sist­nevnte med den meget­sigende tittelen «Feindliche Übernahme» (Fiendtlig overtagelse).

Lite taler for at Sarrazin, som – riktignok forgjeves – ble forsøkt ekskludert fra SPD, har noen større sjanser i lederkampen, all den tid valget av Sarrazin ville utgjøre en spektakulær innrømmelse av tidligere feiltrinn som er uvanlig i politikken.

Forslaget er likevel uttrykk for en trend: Stadig flere sosial­demokrater innser at det behøves strengere innvandrings­politikk for å vinne valg.

Tidligere SPD-leder Sigmar Gabriel pekte nylig på danske sosial­demokrater, som fører det han kaller en mer «robust» utlendings­politikk enn de fleste europeiske kolleger, som et forbilde.

Det spanske sosialist­partiet har også gjort gode valg både på nasjonalt og EU-nivå i 2019, etter at Spanias regjering, som utgår nettopp fra sosialist­partiet, rundt årsskiftet iverksatte tiltak for å redusere migrasjons­strømmen til landet over Middelhavet.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Betraktninger over revolusjonen i Europa» fra Document Forlag her.