Tegningen som illustrerte Karine Haalands tekst «Her setter NRK opp rasistfellen». Tegning: Karine Haaland

Nettavisen-journalistene har vedtatt en uttalelse hvor de sier unnskyld for en bloggpost av Karine Haaland i Nettavisen.

De kritiserer også sin egen redaktør, Gunnar Stavrum, for en kommentar hvor han forsvarte Haalands innlegg med henvisning til ytringsfriheten.

«Vi beklager til kollega Noman Mubashir», skriver de blant annet.

«NJ-medlemmene i Nettavisen beklager på det sterkeste at våre redaktører valgte å publisere blogg-innlegget til Karine Haaland», heter det i uttalelsen.

Uttalelsen fra Nettavisens NJ-organiserte (Norsk journalistlag) journalister in extenso:

«NJ-medlemmene i Nettavisen beklager på det sterkeste at våre redaktører valgte å publisere blogg-innlegget til Karine Haaland i Nettavisen. Vi tar avstand fra at Nettavisen ble brukt som publiseringskanal for personangrep på Noman Mubashir direkte og indirekte mot alle våre kolleger med en annen hudfarge.

Ved første øyekast oppleves Haalands blogg ‘Her setter NRK opp rasistfellen’ som et kritisk spørsmål til NRKs valg av programledere 17. mai, basert på en høyst diskutabel teori.

Nettavisens journalister er for et kritisk blikk på maktinstitusjoner, men der stopper også vår støtte til Haaland og Nettavisen-ledelsen, som valgte å publisere bloggen.

I en kommentar til bloggen skriver Nettavisens ansvarlige redaktør, Gunnar Stavrum, at det er de støtende og provoserende ytringene som trenger vern, og at Nettavisen lever godt med å slippe Haalands synspunkter til i Nettavisen.

Nettavisens journalister lever ikke godt med det.

Vi er like opptatt av ytringsfriheten som vår redaktør, men vi mener at det ikke er Nettavisens oppgave å være et ufiltrert talerør for alle som måtte ønske å si noe. Det er mange innvandringskritiske stemmer i Norge. De trenger å bli hørt, men de trenger ikke å få sin blogg uredigert og uimotsagt på Nettavisens førsteside.

Haalands kritiske blikk mot NRK blir fort et krenkende angrep på journalisten Noman Mubashir. Vi beklager at Nettavisen tillot Haalands karakteristikker, som heller ikke synes særlig relevant for hennes hovedbudskap.

Det underliggende premisset i Haalands blogg, er at nordmenn helst ville se «etnisk norske» programledere på NRK 17. mai og at de ‘ikke-etnisk norske’ iallfall ikke bør dominere bildet.

Her gjør Haaland et skille mellom individer basert på hudfarge. Det kalles rasisme.

At Noman Mubashir ville vært en god mann i rollen som programleder 17. mai, er ikke vi i tvil om. At NRK og andre redaksjoner har mange dyktige personer med en annen hudfarge er helt naturlig. Innvandrere integreres, de fleste omfavner den norske kulturen og deres barn vokser opp i et norsk samfunn, og noen av dem blir drivende dyktige journalister.

Ja, vi har utfordringer med integrering. Det ønsker vi i Nettavisen å sette søkelyset på.

Men Haalands blogg er så langt unna en sunn innvandring- og integreringsdebatt at vi skammer oss. Så for hva det er verdt: Unnskyld.»

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!