Noman Mubashir ble brukt av NRK, og nå blir han brukt av alle som gjerne vil stoppe kjeften på Karine Haaland. (Foto: Ole Kaland, NRK)

Nettavisen-journalistene kritiserer sin egen redaktør for å ha gått ut og forsvart ytringsfriheten. Det er kortversjonen av dagens svært oppsiktsvekkende uttalelse fra journalistene i Nettavisen.

Såvidt Document har kunnet bringe på det rene har dette aldri skjedd før i norsk presses historie: Journalistene angriper sin egen redaktør offentlig, for en redaksjonell avgjørelse! Til overmål for å ha forsvart noe journalister flest pleier å briske seg med i høystemte vendinger: Ytringsfriheten.

Vi er vitne til full nedsmeltning blant representanter for de politisk korrekte.

At Karine Haaland våget å utfordre denne innsnevrede konsensus blant journalister, politikere og akademikere med sin bloggtekst «Her setter NRK opp rasistfellen» var åpenbart utålelig. Men når sjefredaktør Gunnar Stavrum helte salt i såret ved å forsvare Haaland med prinsippielle ytringsfrihets-argumenter, da svartnet det for dem.

Nettavisen-journalistene har vedtatt en uttalelse hvor de sier unnskyld for Karine Haalands blogg-post. «Vi beklager til kollega Noman Mubashir», og videre; «NJ-medlemmene (NJ = Norsk journalistlag, red. anm.) i Nettavisen beklager på det sterkeste at våre redaktører valgte å publisere blogg-innlegget til Karine Haaland», heter det i uttalelsen.

Om sin egen sjefredaktør, Gunnar Stavrum, uttaler journalistklubben dette:

«I en kommentar til bloggen skriver Nettavisens ansvarlige redaktør, Gunnar Stavrum, at det er de støtende og provoserende ytringene som trenger vern, og at Nettavisen lever godt med å slippe Haalands synspunkter til i Nettavisen.

Nettavisens journalister lever ikke godt med det.»

15. mai publiserte Nettavisen et mye omtalt innlegg fra blogger og tegner Karine Haaland hvor hun refset NRK kraftig for å utnytte Noman Mubashir som åte for å lokke frem alle rasistene NRK mener lurer bak hver busk. Som den humoristen Haaland er, brukte hun også ironi i innlegget. Da stokket det seg for PK-sekten. Dette ble for vanskelig.

Haaland:

Når NRK har «satt ut» stakkars Noman som åte, er det som å se et lam bundet til et tre i skogen – i buskene ligger sauebøndenes skyttarlag, med kringkastingssjefen i spissen og venter spent på ulven.

Se – der kommet den! Sauebøndene stormer frem og peprer løs!

Med nennsomt utplukkede sitater, løsrevne fra konteksten, malte de med brede penselstrøk et bilde av Karine Haaland som en foraktelig rasist.

 

Men sjefredaktør Gunnar Stavrum rykket raskt ut som hvit ridder med en kommentar hvor han forsvarte Haalands «Her setter NRK opp rasistfellen» med henvisning til ytringsfriheten: Ytringsfrihet er ikke bare for festtaler.

Klubbleder Kjetil Bortelid Mæland i Nettavisen bekrefter overfor Medier24 at det var Gunnar Stavrums egen kommentar om temaet som utløste journalistenes vrede – og uttalelse.

Det var altså dette som fikk det til å svartne for medlemmene av journalistklubben, dette var den røde kluten. Hadde de svevet i den villfarelse at «ytringsfrihet» rent faktisk var et retorisk virkemiddel til bruk for taleskrivere? Festtaleskrivere, for å være mer presis..?

Det er vel snarere slik at de ikke tålte Haalands dissekering av PK-sektens modus operandi. At hun pirket i den harmoni og konsensus journalistene (og mange andre) mener skal herske i den offentlige samtalen.

Når det gjelder kritikken av «det nye Norge» får man gå langt, og ikke lenger. Dette var Karine Haalands synd: Hun avkledte NRK og kringkastingssjef Tor Gjermund Eriksens fordekte grep for å røyke «rasistene» ut av buskene.

Så NJ-klubben gjorde noe vi knapt har sett før her til lands: de tok dissens. De sa seg uenig i redaktørens avgjørelse.

I den maritime verden kalles dette mytteri.

Journalistene «beklager på det sterkeste» at innlegget ble publisert, og «tar avstand fra at Nettavisen ble brukt som publiseringskanal for personangrep på Noman Mubashir», heter det.

Journalistene avslutter:

«Haalands blogg er så langt unna en sunn innvandring- og integreringsdebatt at vi skammer oss. Så for hva det er verdt: Unnskyld.»

«Nettavisens journalister lever ikke godt med det.» Neivel. Og hva har de tenkt å gjøre med det? Spørsmålet henger i lufta.

De journalistene som etterlyser en «sunn» innvandringsdebatt anno 2018 har fulgt dårlig med i timen. I Danmark forsøkte PK-folket å kvele muhammed-karikaturene med å kritisere «tonen i debatten». Det er samme kravet om «anstendighet». PK-folket tapte den skansen. Men norske journalister tror fortsatt at dette er en standard ingen har gjennomskuet.

De undervurderer leserne, også Nettavisens egne.

For klubbleder Mæland er det som ikke er sunt, brunt. Dette er langt fra den første interne diskusjonen om temaet, sier Mæland til Medier24:

– Vi skriver mye om integrering og innvandring, og dermed er det også et tema vi har mange diskusjoner om. Blant annet fordi vi vet at det skaper mye «dårlig engasjement» og brunt i kommentarfeltet.

– Skriver dere for mye om temaet?

– Det er utvilsomt noe mange er opptatt av, og jeg vil ikke mene noe om hvor mye vi skal skrive om dette – det skal redaktørene få bestemme. Men vi vil mene noe om hvordan vi gjør det. Og det har vi altså sagt fra om nå, sier Mæland.

På spørsmål om saken gjør noe med tilliten til sjefredaktør Gunnar Stavrum, svarer Mæland benektende:

– Nei, absolutt ikke. Vi har en god kommunikasjon med vår redaktør. Slik har det vært lenge, og sånn kommer det nok til å fortsette å være.

Først går de offentlig ut og underkjenner redaktørens forsvar for ytringsfriheten, dernest benekter klubben at det var «slik» ment.

Stavrum forsøker også å gjøre gode miner til slett spill. Han vil respektere begge parter:

Redaktøren viser til sin kommentar om ytringsfriheten og festtalene, «jeg er nok i sak grundig uenig med medlemmene av NJ-klubben i denne saken», sier Stavrum til Medier24.

Nettavisen-sjefen vil ikke slå ned på kritikken: «Det er helt greit at de har et annet syn på saken».

Han sier at han ikke går god for Haalands meninger eller kritikk mot NRK, men påpeker at den er «innenfor norsk lov og ikke rasistisk».

– Årsaken til at vi valgte å publisere, er at hun ikke er alene. Og det er viktig at slike diskusjoner også pågår i redigerte medier, ikke bare i små ekkokammer på nett.

Dette var svakt. Det er nesten som å bli luftet i hundegården for syns skyld, ikke fordi man tilfører noe.

Stavrum vil også trekke opp en grense mot «små ekkokamre på nett», som han nylig omtalte som «uetiske nettsteder«; hans måte å si «Document» på.

Så mye for ytringsfriheten.

Den krymper som en ullgenser som er vasket på for høy temperatur. Ingen får den på seg etterpå.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!