Hva har vi gjort for å fortjene slike medier? Slike kommentatorer?

Norske ungdomsskolelærere fortviler når det gis eksamensoppgaver hvor elevene skal tolke en tekst som bruker ironi. Humor er i det hele tatt en vanskelig sjanger når leseren har et umodent sinn. Men hva skal vi si om Dagbladets Martine Aurdal og kulturredaktør Frode Bjerkestrand i Bergens Tidende? Umodne er de vel ikke. Dermot er de forblindet av hat mot annerledes tenkende. Medlemmene av denne PK-sekten reagerer pavlovsk når de ser visse ord. Da går de i spinn. Alle som har den minste kjennskap til luftfart vet hva det betyr. Det ender sjelden godt for de ombord.

Karine Haaland tok seg den frihet å si at NRK bruker Noman Mubashir for å lokke frem rasister – som de så kan henge ut til spott og spe, og si: Nå har vi dem! Alle som kritiserer oss for å trykke flerkulturen ned i halsen på folk!

Når NRK har «satt ut» stakkars Noman som åte, er det som å se et lam bundet til et tre i skogen – i buskene ligger sauebøndenes skyttarlag, med kringkastingssjefen i spissen og venter spent på ulven.

Se – der kommet den! Sauebøndene stormer frem og peprer løs!

For alle som kan lese er det krystallklart hvem Haaland kritiserer. Men yppersteprestene i PK-sekten går i kollektivt anafylaktisk sjokk: – Karine Haaland vil ikke se menneske med mørk hud på TV! Hun er en rasist! Fysj og pføy! Gå i skammekroken!

At Haaland understreker hvor sympatisk Mubashir er, var totalt nytteløst («Noman Mubashir er verdens søteste, snilleste fyr. Fredselskende ahmadiyya-muslim og sympatisk homofil.»). Presteskapet hadde bestemt seg på forhånd: Ingen nåde for den som våger å problematisere NRKs prosjekt for å oppdra folket i den rette tro. Den forvaltes av Kirken av de siste dagers antirasister.

Da Karine Haaland skrev bloggposten Her setter NRK opp rasistfellen på sin blogg i Nettavisen, ble hun og Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum hudflettet av Martine Aurdal i Dagbladet.

Under tittelen Verdiene vi feirer på 17. mai hånes av hatefull nasjonalisme skriver Aurdal skriver om «hatefull nasjonalisme» – og «årets groveste eksempel er Karine Haalands spalte hos Nettavisen».

«I ett enkelt blogginnlegg klarer hun (Haaland, red. anm.) å sette nyere tids norgesrekord i det drøyeste forsvar for rasisme, groveste angrep på en journalist og mest spinnville konspirasjonsteorier om NRK publisert i noen norsk avis. Det er fristende å forbigå i stillhet. Men nasjonalismen er på frammarsj, og dette er slik den næres.»

Aurdal passer på å nevne sin bestemor, som var «god nordmann» under krigen, og sannelig får hun ikke med både rosetoget, sorgen 22.juli og Bjørnson også, før hun kobler Karine Haaland til den «hatefulle nasjonalismen», og indikerer at hun har medansvar for den.

Aurdal kommer med en indirekte appell til Nettavisens redaktør om å sensurere skribenter som Haaland – og Lily Bandehy, fordi Nettavisen publiserte Bandehys tekst Vær så snill, ikke vann ut 17. mai:

«Det er tristere at redaktør Gunnar Stavrum lar Nettavisen bli den fremste plattformen for ekskluderende nasjonalisme i forkant av dagen.»

Et par timer etter var Stavrum ute med et drabelig forsvar for ytringsfriheten og Haalands bloggpost: Ytringsfrihet er ikke bare for festtaler

Deretter har det gått slag i slag. BT-kulturredaktør Frode Bjerkestrands analyse var at «Kombinasjonen mørke hudnyanser og norske nasjonalsymboler ser ut til å bringe ut det verste i enkelte mennesker»:

Så har du blogger Karine Haaland, som tidligere i uken begikk karakterdrap på seg selv, i sin faste spalte i Nettavisen. Hun skrev: «Et sikkert tegn på at 17. mai nærmer seg er at NRK setter ut sin årlige tradisjonsrike rasistfelle.»

Haaland mener NRK bevisst setter programledere med brun hud til å lede 17. mai-sendingen for å provosere gode nordmenn, som ramler ut av buskene i vilt raseri over mangelen på hvithet i statskringkastingen på nasjonaldagen.

Programleder Noman Mubashir omtaler hun som «tullemuslim», og oppfordrer ham til ikke å la seg «bruke av NRK».

Innlegget er godt over grensen for rasistisk og hylende konspiratorisk, og bekrefter mistanken om at grensen for slike ytringer i norsk offentlighet har flyttet seg.

Bjerkestrand jukser. Uttrykket «gode nordmenn» finnes ikke i hennes tekst, men det tjente nok Bjerkestrands narrativ («Haaland er en konspiratorisk rasist») å insinuere det. Det er likeledes uhederlig kun å sitere «tullemuslim», som åpenbart er skrevet med glimt i øyet. Haaland er overtydelig på hvor positiv hun er til Mubashir («Jeg kan ikke tenke meg noen som kan bli sint på Noman. Det måtte være folk som er istand til å bli bitter på en kanin.»).

Haaland ville vise at NRK driver med provokasjon:

Enkelte etnisk norske reagerer selvsagt på at NRK velger kun innnvandrere som hovedprogramledere på 17. mai, og setter etnisk norske Vereide i den underordnede rollen som ute-reporter,  som en dårlig skjult maktdemonstrasjon og underliggende ønske om å fremprovosere reaksjoner – som senere skal brukes om bevis for rasisme – slik vi så det i «Faten»-saken.

Men det passer ikke yppersteprest Bjerkestrand å ta diskusjonen om NRKs rolle. Han foretrekke å drive med PK-sektens favorittsyssel: å korsfeste en «rasist».

Som Haaland skriver: «Her er en klassiker fra BT hvor vi som støtter opp om Norge og norske verdier kobles sammen med dem som mobber innvandrere i bunad. BTs kulturredaktør ser helt klart hvor hets og rasisme kommer fra. Den kommer fra nasjonalismen og kjærligheten til Norge».

Var det mer da? Ja, det var det, dessverre. En avdanket komiker ville spise kirsebær med PK-eliten:

Jeg får ikke rødt utslett oppover halsen som Frp-tilhengeren Karine Haaland tydeligvis må ha fått da hun denne uka hamret ut et innlegg på Nettavisen og tryglet og ba Mubashir droppe å lede 17. mai fordi han er innvandrer.

Og:

Jeg syns det bare var trist å se at hun jeg digget, hun med de kule tegneseriestripene, som hadde en godmodig og inkluderende humor i sine treffende replikker om mørkhudede og hvite homofile og sure kjerringer, så var det trist å se at hun selv har blitt en sur kjerring i for tidlig alder. Og at hun ikke takler 17. mai som en felles dag for alle.

Men Sigrid Bonde Tusvik er så far out at det er bedre å la henne stå ukommentert. Dagsavisen: Hurra – hora, hurpa!

En til? Sukk. Samfunnsdebattant, blogger og selverklært «blodfeminist» Linn Winsnes Rosenborg ville også være med. Under tittelen 17. mai – fra barnefest til råtten rasisme (i Nettavisen), kaster hun dritt på Karine Haaland i god gammel raddis-tradisjon: Man putter på en femtiøring, så triller flosklene ut i strie strømmer.

Dette er forøvrig samme kvinne som i et intervju er «oppteken av debattklimaet mot kvinner, som ho meiner absolutt er ei sak for feministane.»

I rest my case.

 

PS:

Jeg merker at jeg har «glemt» Brynjulf Meling. Men så er han jo så forglemmelig. Derimot heftet jeg meg ved et svar han fikk på sin twittermelding der han annonserte at han ville boikotte Nettavisen. Mala Wang-Naveen, tidligere anmelder og kommentator i Aftenposten, kommenterte:

Trsit. Men også litt komisk. Både @Sandippa og @ChiragKarpe skriver bedre tekster på norsk, enn dette prakteksemplaret av en «etnisk norsk» meningsytrer.

Hva er det som gjør at folk med en viss innvandrerbakgrunn absolutt må hetse sine meningsmotstandere for ikke å skrive godt nok norsk? Det er noe arrogant og svært usympatisk selvhevdende over det. (Attiq Sohail til Shurika Hansen: «Det er under min verdighet å svare på det makkverket ditt. Ikke har jeg tid til å lese slike søppelartikler. Barn på 10 år skriver bedre enn dette. Du trenger å ta grunnskolen om igjen.»)

Nok nå. Jeg vil avrunde i en hyggelig tone, og hva er da mer naturlig enn å gå til Karine Haalands Facebook-side:

Når en elleve-åring fra Somalia har skjønnt mer om Norge enn hele NRK, BT’s kulturredaktør, en gammel advokat, en mislykket komiker og like mislykket feminist….  😀

«– Men har dere ikke lyst til å vise fram egen kultur og hvor dere kommer fra?
– Jo så klart, men det er ikke viktig for oss å gjøre det på 17. mai.
Vi har jo våre egne dager og våre egne høytider, fastslår 11 år gamle Thusan Arulnesan fra Sri Lanka.

– Så klart vi må vifte med norske flagg i 17. mai-toget. Det er jo den norske grunnloven vi feirer,
sier 6.-klassingen Idris Salah Ahmed fra Somalia, som går på Vahl skole midt i hjertet av Oslo.»