Nytt

Illustrasjonsfoto.

En lokalpolitiker fra Miljøpartiet De Grønne i Oslo er dømt for å ha fyllesyklet hjem fra valgvake i fjor høst med sin fem år gamle datter på elsykkelens lasteplan.

Både mannen og datteren ramlet av den elektriske lastesykkelen da det ene hjulet hadde satt seg fast i en trikkeskinne ved Grensen i Oslo sentrum, men begge slapp fra ulykken uten alvorlige skader. Hendelsen skjedde klokken 21.45 på valgdagen 11. september.

«Forbipasserende kom til. Det gjorde også en politipatrulje som egentlig var på vei til et annet oppdrag, men som tilfeldigvis kom til åstedet rett etter hendelsen», heter det i dommen.

Tiltalte innrømmet at han på valgvaken hadde drukket alkohol, etter eget utsagn et par halvlitere med øl. Men da politiet kom til, hadde man problemer med å få kontakt med tiltalte.

Politibetjenten forklarte i retten at han først lurte på om tiltalte var i sjokktilstand, men at han etter hvert lurte på om det kunne være noe annet som ikke var som det skulle med tiltalte.

Politiet ba om bistand av barnevernsvakta for å vurdere om tiltalte var i stand til å ta vare på datteren sin. Politibetjenten observerte at det luktet alkohol av MDG-politikeren. Av hensyn til datteren ble han ikke tatt med inn for promilleprøve i arresten.

Fra dommen:

«Politiet brukte langt tid på å få personalia av (N.N.). Etter mye om og men, ble hans navn avklart. (N.N.) ville imidlertid ikke oppgi sin bostedsadresse. Han pekte at han bodde i retning Glassmagasinet, men noe mer ville han ikke si. Politibetjent Ngo forklarte at (N.N.) var kverulerende og vanskelig, at han bad om å få oppgitt tjenestenummeret til politiet, og mente politiet ikke hadde lovhjemmel til å be om adressen hans.

I retten erkjente (N.N.) at han ikke hadde oppgitt sin adresse til politiet. Han forklarte at han ikke trodde det var nødvendig, siden politiet tydeligvis klarte å finne ham i sine systemer likevel, og at politiet da måtte vite hvor han bodde. (N.N.) forklarte også at han var i sjokk etter hendelsen, og derfor ikke ved sine fulle fem. Han fastholdt i retten at han ikke hadde gjort noe galt ved å la være å oppgi adressen sin, under henvisning til at den kjente jo politiet til likevel. Han viste til at etter hvert så ble han og datteren også kjørt tilbake til bopel, slik at da visste jo politiet hvor han bodde.»

Mannen ble også dømt for ikke å ha oppgitt sin adresse til politiet. Fra dommen:

«Politibetjent Ngo forklarte at politiet var svært tålmodige med (N.N.), fordi han hadde med seg datteren sin. Normalt ville (N.N.) blitt tatt med inn til arresten som følge av sin oppførsel. De ble stående i om lag 2 timer på stedet med (N.N.) og datteren før barnevernsvakta kom, og det ble besluttet at alle, også politi og barnvernsvakt skulle dra hjem til (N.N.). Det var god tid for (N.N.) til å oppgi sin boligadresse.»

Han må betale saksomkostningene på 3.000 kroner, i tillegg til en bot på 10.000 kroner. Rettssaken gikk i Oslo tingrett 7. mai. Tiltalte fikk forkynt dommen tirsdag denne uka.

Einar Wilhelmsen, leder i Oslo MDG, sier til NTB at de tar saken på alvor:

– Vi er blitt gjort oppmerksom på denne saken via mediene i dag. Vi har ikke et fullstendig bilde av saken ennå, men tar situasjonen på alvor. Vi er også opptatt av å ivareta vedkommende i noe som er en vanskelig situasjon for ham, sier Wilhelmsen.

– Vi kommer til å følge opp denne saken internt for å få klarhet i hva som har skjedd, legger Wilhelmsen til. Han presiserer at vedkommende ikke er folkevalgt, men styremedlem i ett av partiets 15 bydelslag i Oslo.

Les også