Nytt

Den britiske-iranske forskeren Abbas Edalat er arrestert i Teheran hvor han var for å delta på en workshop etter invitasjon. Han er ført til Revolusjonsgardens etterretningshovedkvarter i Evin-fengslet. Familien har ikke hørt et ord fra ham eller myndighetene.

Arrestasjonen kommer på et meget sensitivt tidspunkt i forholdet mellom Iran og Vesten. En ting er situasjonen i Syria – hvor Israel angrep en iransk base – noe annet er spørsmålet om fornyelse av atomavtale og krigen i Jemen.

Iranerne er store i munnen, men er kanskje nervøse for hva som kan skje. Nettopp derfor virker arrestasjonen av en britisk-iransk forsker merkelig.

Edalat er professor i datavitenskap og matematikk ved Imperial college, London. Det var lite ved hans holdninger som skulle tilsi at han ble arrestert.

Mr. Edalat, an anti-war and anti-sanctions activist, was arrested at a his family’s home in Tehran on April 15 and taken to the Islamic Revolutionary Guard Corps intelligence wing in Evin prison, according to friends of the family and human-rights organizations. They said security forces raided the home and confiscated his computer, phone, notebooks and compact disks.

Iran har hatt det med å ta vestlige borgere og de med doble statsborgerskap nærmest som gisler. Det er usedvanlig uklokt med Trump i Det hvite hus.

Trump har allerede mottatt en student, Worbier, som var som en grønnsak. Han var ødelagt i nordkoreansk fengsel.

Iranske fengsler er heller ingen rekreasjonsanstalt.

Iran Detains British Academic

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.