Tavle

Ingunn Solheim har alltid vært rød, men nå forsøker hun ikke en gang skape debatt. Når tema er Sylvi finnes det bare ett svar. (Skjermdump, NRK)

NRKs Debatten skulle debattere Listhaug, og ut fra dramatikken tror man debatten vil tilføre noe. Man blir fort skuffet. Ingunn Solheim presterer å sløse bort en hel time. Ikke én gang gnistrer det.

Man forstår det skal være et løp som forteller at Ap og AUF aldri har brukt 22. juli politisk – men at det kanskje er på tide å gjøre det, som Støre sa. Alle måtte slutte opp om denne versjonen.

Listhaug var den utpekte syndebukken, slik hun hadde vært hele dagen. Kommunalminister Jan Tore Sanner snakket som om han var et skyggemedlem av Arbeiderpartiet. Ikke ett forsøk på å si at saken hadde flere sider.

Hareide med englevinger, Lysbakken, Støre, Kjetil Raknes – alle sa det samme. Hans Andreas Limi var der for FrP, men var uhyre svak.

Vi snakker ikke en gang om slagside, for det fantes ingen annen side.

Ingunn Solheim forsøkte ikke en gang å ta opp det ethvert normalt menneske ville reagert på: De prektige Ap-AUF’ere er ikke fornøyd med Listhaugs unnskyldning, men de har ingen skrupler med å si at hun nører opp under det samme hatet som Breivik var drevet av. Landets justisminister! Programleder Solheim arresterte ingen av dem: – Mener du virkelig det?

Det ble tatt for gitt at det var slik. At Listhaug snakker på vegne av svært mange, synes ikke å være innenfor forestillingsevnen. I stedet var det hatet mot Arbeiderpartiet som var det store problemet. Kritikken mot Ap hadde kun et ondt fortegn. Det finnes ingen seriøs rasjonell debatt om Ap og terror, hørtes det ut som.

Det var ikke noe å diskutere. Bare en person å ta avstand fra.

Det skal nok bli bra, det skal nok bli et tillitsfullt samfunn av denne måten å løse motsetninger på.

Hold frem som deres stevner NRK.