Sakset/Fra hofta

Bilde: Det er noe surrealistisk over bildene fra Nord-Korea. Den sørkoreanske delegasjonen, ledet av Chung Eui-yong, møtte den store leder 6. mars. Det var Chung Eui-yong som fortalte Trump om resultatet av møtet torsdag. Trump stakk innom pressemøtet og sa at de kunne vente seg en stor nyhet. Foto: Reuters/Scanpix

Donald Trump gjør alle spådommer til skamme: Mediene var overbevist om at hans karakteristikker av Rocket man kom til å slå tilbake. NRKs Kjersti Strømmen fastholdt dette narrativet i morges: USA hadde provosert.

Liberale kan ikke få seg til å innrømme at verden, i hvert fall deler av den, fungerer etter andre premisser enn deres.

Det sitter langt inne: Alle presidenter siden Bill Clinton har vendt det andre kinnet til Nord-Korea: Madeleine Albright forhandlet frem en avtale som ga Nord-Korea olje og matvarehjelp. Men Nord-Korea har brukt pustepausen til å fortsette våpenprogrammene. Nå sies det at Iran betaler for at Nord-Korea er laboratorium for våpen de ikke kan holde på med selv. Enten det er atomvåpen eller kjemiske og biologiske våpen.

Smart løsning. Mullahene fikk to store beløp i cash: 400 millioner dollar pluss 1,3 milliarder dollar i forbindelse med inngåelse av atomavtalen, og enda viktigere: ingen link til Irans oppførsel i Syria og Libanon.

Trump bryter med en ettergivelsespolitikk som har vært ført de siste tretti år. De har sparket problemet videre og over til etterfølgeren, inntil det ble uutholdelig. Noe måtte skje.

Trump har ikke fått noen anerkjennelse for at han har en annen tilnærming. Han er hengt ut som en krigshisser. Da visepresident Mike Pence deltok i åpningen av OL og satt ved siden av Kim Jong-Uns søster, var amerikanske medier opptatt av han ikke reiste seg eller strakte ut hånden. Ingen ville finne på å huske Otto Wormbier, den amerikanske studenten som kom hjem som grønnsak.

Sean Hannity minnet om at Obama fikk fredsprisen. Fred har kommet til å bety ettergivenhet også i Norge. Det er klart man føler seg truet når det dukker opp en politiker som ikke følger dette spillet.

Liberale medier tror de forstår hvordan Kim Jong Un tenker. Han kan komme til å overraske dem. Diktatorer ønsker å etterlate et avtrykk. Det kan ikke utelukkes at Kim Jong Un vil gå med på en fredsavtale med Sør-Korea så Korea-krigen kan bli formelt avsluttet. Det er den ennå ikke.

Hvis dét skulle skje, har Trump fortjent fredsprisen.

Senator Lindsay Graham advarte Kim Jong Un: – Ikke tro at du kan leke deg med Trump. Hvis du forsøker deg på dét, blir det det siste du gjør.

Sean Hannity kommenterte: Også fastholdelsen av toll på stål og aluminium overbeviser. Trump mener det han sier.

Det kommer vi også til å se langs grensen til Mexico. Demokratene vil heller la 1,8 millioner Dreamers bli gående på gress enn å bifalle Trumps forslag. Han forlanger nemlig at de går med på å bygge en mur. Det vil ikke Demokratene, og dette er DACA-folket i ferd med å oppdage. Politisk prestisje betyr mer enn mennesker for Demokratene, når det kommer til stykket.