Nytt

Da Bob Mueller leverte tiltalen mot 13 russere og tre russiske selskaper og holdt Trump utenfor, var det de som trodde at etterforskningen gikk mot slutten. Men slik er det langtfra.

Mueller’s Focus on Adviser to Emirates Suggests Broader Investigation
Mueller ser ut til å ha langt større ambisjoner. Det kan se ut som om han tenker å «bring down the president». Når Russland-sporet ikke holdt hva det lovet, finnes det andre tilganger.

En av dem er en libanesisk-amerikansk forretningsmann, George Nader, som har gått ut og inn av Washington. Folk med «connections» som gjør amerikanske administrasjoner en tjeneste og håper å høste fordeler av det, er et velkjent fenomen. Nader er en av dem.

Det er ikke noe spesielt spennende med Nader. Han engasjerte seg først for Clintons og Bush. Da han dukket opp igjen under Trump var han blitt Emiratenes mann.

Bob Mueller og hans team har intervjuet Nader om hans kontakt med Trump-administrasjonen. Hva er det de forsøker å oppnå?

Selv New York Times som har lagt mye arbeid i å nøste opp storyen, er forvirret.

How much this line of inquiry is connected to Mr. Mueller’s original task of investigating contacts between Mr. Trump’s campaign and Russia is unclear. The examination of the U.A.E. comes amid a flurry of recent activity by Mr. Mueller.

Mueller ble nedsatt for å granske Russia colllusion. Punktum. Det ser ikke ut til å ha gitt det forventede resultat. Som Mueller selv konstaterte: Hvis noen i Trump-administrasjonen var i kontakt med russerne som utga seg for amerikanere, var de ikke klar over det.

Når russerne ikke gir det ønskede resultat, gir Mueller seg på Midtøsten.

In recent weeks, Mr. Mueller’s investigators have questioned Mr. Nader and have pressed witnesses for information about any possible attempts by the Emiratis to buy political influence by directing money to support Mr. Trump during the presidential campaign, according to people with knowledge of the discussions.

Tidligere spesialetterforsker av Bill Clinton, Kenneth Starr, sa nylig at Mueller har overskredet sitt mandat som var russerne. Det han nå driver med er noe helt annet.

Hvem dekker ham? Han er formelt underordnet visejustisminister Rod Rosenstein.

Mediene klager kontiunerlig over Trumps innblanding. Men i virkeligheten har Trump funnet seg i mye. Han har måttet tåle en justisminister som er handlingslammet og lar visejustisministeren sabotere granskning i Kongress-komiteer og lar Mueller drive det som ser ut som en målrettet etterforskning for å fange Trump i et eller annet.

Det kan være rene teknikaliteter. Mediene rapporterer at Rick Gates, Manafort eller Flynn har innrømmet å ha løyet. Mediene behandler det som om de har innrømmet å ha dekket en forbrytelse. Langt i fra. De har bare innrømmet å ha sagt noe til FBI som senere viste seg ikke å stemme. En teknikalitet. Det behøver ikke bety noenting.

En etterforsker kan lage saker ut av tynne luften og det ser ut til at det er det Mueller gjør.

Målet er presidenten av USA.

Hvor holdbart er dette? Hvor lenge kand et fortsette?

Mueller holder i live håpet hos Demokratene om at det finnes en smoking gun, uansett hvor liten, et bevis, et håndfast bevis mot Trump. Eller: indisier, mange nok til at de overbeviser.

Det kommer selvsagt an på øynene som ser. Øynene til Demokratene har sett at presidenten er skyldig lenge. De kommer ikke til å godta noe annet enn fellende bevis.

Det er det Mueller skal gi dem.

I mellomtiden skjer det mye annet.