Sakset/Fra hofta

Samfunnsdebattant Laial Ayoub (skjermdump TV 2 Nyhetskanalen)

Er du «samfunnsdebattant» med en annen etnisk bakgrunn enn norsk, og særlig om du bruker hijab, er det fort gjort å bli «offer for rasistisk netthets». Flere andre har vært der, og nå er det Sumayas tur til å innta offerrollen. Hun er til overmål «den prisbelønte spaltisten og samfunnsdebattanten», ifølge både NTB og TV 2.

Oppsiden er at man blir overøst med sympati fra medier og allmennhet som synes det er fryktelig med all denne rasistiske gørra på nettet.

Sumaya forteller at hun har kansellert alle offentlige opptredener den kommende uken «fordi hun er lei alle truslene og hetsmeldingene» hun har fått de siste dagene.

I anledning av at Sumaya kansellerte en appell i Bergen 8. mars, intervjuet TV 2 Nyhetskanalen fredag libanesisk-norske Laial Ayoub – også hun «samfunnsdebattant», selvsagt. Ayoub «Tar oppgjør med rasistisk netthets», som
TV 2 supret henne (teksten de legger på tv-bildet).

Ayoub intervjues av Nyhetskanalens ankerkvinne:

– Og Jirde Ali er ikke alene om å oppleve dette. Laial Ayoub, du er samfunnsdebattant, du også, og da du begynte å ytre meneingene dine i sosiale medier og på nett, begynte også andre å ytre seg om deg. Hva var det du fikk høre?

– Det var en tid hvor jeg også gikk med hijab, og jeg merket at hets rammer jo veldig mange, men særlig minoritetskvinner som går med hijab. Jeg fikk høre at jeg fortjener å dø, at jeg må ha et sted å dra tilbake til fordi jeg ikke tilhører Norge. Jeg fikk høre at det er best at jeg blir voldtatt, at jeg ser ut som en pornostjerne. Det har vært veldig mye, og jeg ble jo utsatt for en voldsepisode, så jeg er litt bekymret for alle disse hetsmeldingene og truslene som Sumaya nå også får, hvor langt folk er villig til å strekke seg.

Ayoub er bekymret for hvor langt «folk» er villig til å gå, og er det ikke fryktelig med alle disse stygge, rasistiske, hvite nordmennene? Det ville i så fall vært i perfekt overensstemmelse med TV 2s regi – over hele skjermen står det jo «TAR OPPGJØR MED RASISTISK NETTHETS».

TV 2s ankerkvinne:

– Ja, denne voldsepisoden, fortell om den.

– En ukjent mann, mest sannsynlig ekstrem muslim, oppsøkte meg hjemme og slo til meg for nøyaktig ett år siden. Jeg vet ikke hvem det er.

Ayoub fortsetter med anklager mot politiet og tidligere justisminister Amundsen, som hun har snakket med om temaet. Hun synes ikke hverken politiet eller justisministeren, hverken Amundsen tidligere eller Listhaug nå, tar sakene på alvor.

TV 2s ankerkvinne fortsetter intervjuet som om ingenting har skjedd. Som om hun ikke har hørt Ayoubs svar: «mest sannsynlig ekstrem muslim». Dette er altså den «rasistiske netthetsen» som ender i vold.

Det er en grunn til at intervjueren ikke hører etter: Ayoubs svar passer så dårlig inn i narrativet. Fortellingen skal gå slik: De stakkars undertrykte mørkhudede, helst med hijab, blir hetset og truet til taushet av slemme, hvite nordmenn.

Noen av de «modigste» (for tiden utelukkende kvinner, påfallende nok) «tar oppgjør med rasistisk netthets».

TV 2 hjelper dem med å spre det glade budskapet: Gå i skammekroken, alle hvite nordmenn! Fysjom, for noen rasister dere er!

Ayoub mener justisministeren må «oppfordre folk til å oppføre seg ordentlig» og «politiet må få mer informasjon om hva slike trusler kan føre til»:

I min sak kan det hende de ventet for lenge og ikke tok riktig grep, og da ble jeg utsatt for vold – jeg vet ikke. Og det kan hende at, jeg håper ikke det skjer, men at de som truer Sumaya nå oppfordrer andre til å gjøre det samme og utsette henne for vold.

Og her gir vi selvsagt Laial Ayoub rett: Vi håper virkelig ikke det skjer noe med Sumaya Jirde Ali.

Pass deg for menn med sid kjortel og langt skjegg, Sumaya.

Og god 8. mars, tross alt!

Siden du har kansellert alle avtalene på kvinnedagen, kan du jo bruke den ledige tiden til kontemplere din religions kvinnesyn, og mulige konsekvenser derav for kvinner som ytrer seg i det offentlige rom.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.