Foto: Twitter.

 

Høyreekstremismen i Italia er et vedvarende fenomen, et til dels nokså godt organisert om enn lite sådant – og i disse dager fisker den i rørt vann.

Natt til tirsdag gjorde noen demonstrerende ungdommer seg bemerket ved Ponte Milvio, en bro over Tiberen som befinner seg i et utelivsområde litt nord for sentrum av Roma, idet de i noen minutter viste frem et banner med påskriften «Onore a Luca Traini», eller «Ære være Luca Traini».

Den kortvarige hyllesten til mannen som skjøt og skadet seks afrikanere i Macerata, ble raskt spredt på nettet via sider assosiert med ekstremhøyre, skriver Corriere della Sera.

Dette banneret er fullstendig uakseptabelt, kommenterer Romas borgermester Virginia Raggi (M5S), volden kan ikke rettferdiggjøres.

Hennes eksakte karakteristikk av opptrinnet var «deplorevole», kanskje et litt uheldig ord som ekstremister kan bruke til å sidestille seg med alminnelige mennesker som stemte på Donald Trump – en velgermasse Hillary Clinton som kjent omtalte som «deplorable».

Sympatierklæringer fra organiserte ekstremister kommer ikke som noen overraskelse. Det store spørsmålet er naturligvis om de har noen betydelig appell i brede lag av befolkningen.

Det høyreekstreme partiet Forza Nuova har som ventet omfavnet Traini, men selv de mer polerte nyfascistene i CasaPound tar avstand fra skytingen. Det er det også all grunn til å tro at et overveldende flertall av vanlige mennesker gjør.

Det betyr ikke at det ikke finnes en langsiktig risiko for voldelig reaksjon fra flere enn enkeltindivider, og for CasaPounds vedkommende kan man mistenke en taktisk innstilling til Traini, men denne saken har neppe potensial til å utløse noe slikt.

 
 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut her.