I bydelen Casale San Nicola i den nordlige utkanten av Roma, kom det fredag til sammenstøt mellom politiet og folk som bor på stedet, idet en gruppe på 19 asylsøkere var i ferd med å bli transportert med buss til et improvisert mottak i en nedlagt skole.

Sammen med CasaPound – en gruppe med både et voldelig og et intellektuelt ansikt som definerer seg selv som noe i retning av moderniserte fascister – hadde deler av lokalbefolkningen satt opp en veisperring for å stenge veien for bussen. Idet politiet i full opprørsmundur begynte å rydde veien etter å ha gjort et forgjeves forsøk på å få demonstrantene til å gå sin vei, begynte disse å kaste stein, flasker og andre gjenstander på politiet. Det ble også satt fyr på høyballer.

I sammenstøtene som fulgte, filmet av dagsavisen Il Fatto Quotidiano, ble 14 politifolk skadet. To personer ble arrestert og 15 andre identifisert av politiet. Da bussen fikk kjøre forbi eskortert av politikjøretøy og tjenestemenn til fots, kastet demonstrantene flasker på den også, ledsaget av trusler og ukvemsord.

En talskvinne for en velforening i bydelen sier til Corriere della Sera at området er isolert, uten infrastruktur og offentlig belysning, og at det for de 250 familiene på stedet ikke er holdbart med nærværet av et asylmottak, hvor man regner med at det vil komme mange flere. Beslutningen om å åpne mottaket er etter hennes skjønn blitt tatt over hodet på befolkningen av politikere som aldri har satt sin fot på stedet.

Prefekten i Roma, som er regjeringens høyeste representant i byen, sier at myndighetene ikke tar noen notis av demonstrasjonene, og at de ikke skrinlegger planene om videre drift av mottaket. Fratelli d’Italias partileder Giorgia Meloni skriver i en kommentar at myndighetene fører en asylpolitikk som de må vite vil føre til spenninger, idet de nærmest dumper asylantene i periferien hvor de er ute av syne for alle andre enn underklassen.

Tildragelsen i Romas utkant er langt fra den eneste nylige indikasjonen på økende aggresjon i luften som følge av den stadig økende mennesketrafikken.

 

Corriere della Sera – Roma

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂