Demonstranter i sammenstøt med politi i Roma den 6. april 2021. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB.

I en rekke italienske byer har det tirsdag vært store protester mot vedvarende nedstengning av restauranter og butikker som selger annet enn mat og andre nødvendige varer, skriver Corriere della Sera.

På Piazza Montecitorio i Roma, der både statsministerens kontor og Deputertkammeret – parlamentets annetkammer – befinner seg, har det kommet til sammenstøt mellom politi og demonstranter, for en stor del bestående av folk som jobber i de berørte bransjene.

Noen demonstranter forsøkte å bryte barrierene som politiet hadde satt opp for å beskytte institusjonene, og de brukte tåregass og kastet gjenstander mot politiet i opprørsmundur. Én politimann er blitt skadet, og flere demonstranter er blitt arrestert.

I Milano er trafikken blitt blokkert av demonstranter i nærheten av sentralbanestasjonen, og demonstrantene truer også med å sperre motorveier.

Utenfor Napoli er motorveien A1 blitt sperret av to hundre lastebiler i forbindelse med protestene.

«Vi ber bare om å få jobbe», lyder en av parolene.

Masseprotesten har ligget i luften i løpet av påskehøytiden, og mindre protester har funnet sted dagene i forveien. Flere butikker som tvinges til å holde stengt i regionene som i øyeblikket er såkalt røde soner, har allerede signalisert at de vil holde åpent i protest i morgen.

Utstillingsvindu i en klesbutikk i Bari den 1. april 2021. Vi har rett til å jobbe som alle andre, forkynner plakaten. Foto: Document.

Emneknaggen #IoApro (jeg åpner) er tidligere benyttet da en restauranteier i Bologna forsøkte å anspore til masseprotest under forrige lockdown. Den gangen var resultatet mislykket, da få restauranter deltok i protesten, hovedsakelig fordi bransjens egne organisasjoner ikke støttet den.

Etter hvert som de økonomiske skadevirkningene blir enda større, kan det imidlertid bli vanskelig å forsvare myndighetenes fremgangsmåte særlig mye lenger.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.