En politimann sparker vekk en røykgranat under protester mot korona-nedstengning i sentrum av Roma den 12. april 2021. Foto: Roberto Monaldo / LaPresse via AP / NTB.

Protestene mot nedstengningene i Italia fortsetter i Roma, der rundt 800 demonstranter mandag er blitt møtt av politi i full opprørsmundur i sentrum av den italienske hovedstaden.

Demonstrantene består for en stor del av folk i restaurant­bransjen, men også fra trenings­sentre og andre sektorer som er rammet av korona­restriksjonene under den tredje nedstengningen i Italia siden epidemiens begynnelse. Noen uvedkommende har også infiltrert demonstrasjonene.

Slagord og emneknagg for protestene er #IoApro (jeg åpner), som antyder at noen av de tvangsstengte virksomhetene har til hensikt å åpne som en form for sivil ulydighet. Under demonstrasjonene har folk ropt «Libertà! Libertà!» (frihet) og «Siamo pronti alla guerra» (vi er forberedt på krig).

Corriere della Sera skriver at det er kommet til sammenstøt under en protest på Piazza San Silvestro, som ligger et par-tre kvartaler fra Piazza Montecitorio, der parlamentets deputertkammer og statsministerens kontor befinner seg. Politiet har sperret adgangen til områdene der institusjonene ligger, og etter at maskerte demonstranter har brukt fyrerkeri og kastet gjenstander, har politiet sett seg nødt til å svare med vannkanoner.

Omlag seksti demonstranter lyktes ikke desto mindre å nærme seg Piazza Montecitorio ytterligere innen de ble stanset.

Politiet har gjort hva de kunne for å redusere antallet demonstranter i sentrum av den evige stad. Tretten busser med demonstranter er blitt blokkert ved Termini-stasjonen, og enda en buss er blitt stanset ved avkjørselen fra motorveien nord for byen.

Passasjerene er blitt identifisert av politiet. Demonstrasjonen mandag er ulovlig, og det samme er for tiden reiser til Roma fra regioner utenfor hovedstads­området for å delta i den – eller for et hvilket som helst ikke strengt nødvendig formål.

Vi er ikke forbrytere, sier en restaurant­eier fra Napoli, men folk som jobber 14 timer om dagen. En annen sier at demonstrantene til og med er fratatt retten til å protestere mot nedstengningene.

La Repubblica har de siste timene hatt en live-sending fra sentrum av Roma på YouTube:

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.