Masseprotester og opptøyer er like tenkelig som voldshandlinger og terrorisme, advarer formannen for Landesbehörde für Verfassungsschutz i Thüringen (Statens kontor for beskyttelse av grunnloven), Stephan Kramer.

Et mulig scenario er at energiprisene utløser masseopptøyer, voldshandlinger og terrorisme med henblikk på å styrte regjeringen, sier Kramer:

– Masseprotester og opptøyer for å velte regjeringen er like tenkelig som konkrete voldshandlinger og klassisk terrorisme, sa han til den tyske fjernsynskanalen ZDF.

Kramer advarer om at «såkalt legitime» protester fra befolkningen vil bli infiltrert av ekstremister. Han sammenlignet med protestene mot Tysklands covid 19-politikk:

– Protestene vi har opplevet mot korona-tiltakene kommer sannsynligvis mer til å fortone seg som en fødselsdagsfest for barn.

Strømprisene er så langt tredoblet i Tyskland og de forventes til høsten og vinteren å legge tunge byrder på tyske husholdninger. Det spås konkurser og masseoppsigelser, noe som kan true det sosiale limet.

– Energikrisen kan føre til en både emosjonell og eksistensiell krise i store deler av befolkningen. I tillegg har høyreekstreme krefter og utenlandske aktører i flere år forsøkt å ødelegge tilliten til staten og demokratiet gjennom hat, hatytringer, delegitimering og falske nyheter.

Kramer vurderer stemningen i befolkningen som eksplosiv:

– Etter pandemien og de siste verdensbegivenhetene, har vi å gjøre med en svært emosjonell, aggressiv, pessimistisk stemning i befolkningen. Vi ser økonomisk frykt og generell misnøye med alt og alle. Tilliten til staten, institusjonene og de politiske aktører er beheftet med alvorlig tvil. Vi må være forberedt på en emosjonell og eksistensiell krise i store deler av befolkningen.

Vi opplever at spesielt den høyreekstreme scenen er massivt på farten i sosiale medier hvor de lodder og fyrer opp under stemningen. 

Han advarer mot å delta i demonstrasjoner: Du kan fort havne i dårlig selskap:

– Du bør tenke nøye igjennom hvilke protester du skal delta i, eller enda bedre, holde deg unna for ikke å støtte demokratiets fiender.

Også Tysklands innenriksminister Nancy Faeser – som har utmerket seg som gjesteskribent for magasinet Antifa – har oppfordret demonstranter til å undersøke hvem de i realiteten protesterer sammen med. Hun frykter at høyreekstreme vil organisere antistatlige demonstrasjoner:

– Demokratiets fiender venter bare på å kunne misbruke krisen til å spre dommedagsfantasier, frykt og usikkerhet.

Folkelig misnøye høyreekstremt?

Tysklands venstreorienterte regjering holdt covid 19-protestene i tømmene ved å skambelegge demonstrantene som ytre høyre-orientert, hvilket er spesielt følsomt for tyskerne. 

Det kan se ut til at den politiske klasse i ledtog med media, forbereder en lignende strategi til høsten og vinteren.

 

Les også den polske filosofen Marek A. Cichocki. Han spør hvorfor vi skal tro på narrativet om at sosial misnøye, fallende tillit til politikere og institusjoner, er drevet frem av høyrepopulisme og ikke av inkompetente eller rett og slett korrupte politikere:

Europeerne pådyttes angst istedenfor mot

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.