Nytt

Markedsplassen i Cottbus, Brandenburg. Foto: Clemensfranz / Wikimedia Commons.

 

Innenriksdepartementet i den tyske delstaten Brandenburg har besluttet å stanse tilstrømningen av flere «flyktninger» til Cottbus, skriver Die Welt. Bakgrunnen er en rekke voldsepisoder i byen det siste året, der to av dem den senere tiden har involvert unge syrere.

En 15 og en 16 år gammel syrer skadet sist onsdag skadet en 16 år gammel tysker med kniv i ansiktet etter en krangel mellom ungdommene. Begge ble pågrepet, og torsdag ble de satt i varetektsfengsel.

Oppsikt vakte også tre unge syriske flyktningers angrep et par dager i forveien på et ektepar. De 14, 15 og 17 år gamle syrerne forlangte å gå først gjennom inngangen til et kjøpesenter, og krevde av den 43 år gamle kvinnen at hun «viste respekt» for dem. Deretter gikk de til angrep på ekteparet, og en av tenåringene trakk kniv.

Den tyske avisen rapporterer at stemningen er opprørt blant borgerne i byen. De to siste episodene var tilsynelatende dråpen som fikk begeret til å flyte over.

Tilstrømningen til Cottbus er innført på ubestemt tid, opplyser departementet. To ganger hadde byen søkt om å ta i bruk dette virkemidlet, men delstaten hadde reagert på den økende volden med å sette inn mer politi. Lokalt ble det ikke oppfattet som tilstrekkelig.

«I Cottbus bor det nå 8000 utlendinger, hvorav 3400 er flyktninger, de aller fleste av dem syrere», sier talsmann for kommunen Jan Gloßmann til Die Welt.

Totalt har byen ca. 100.000 innbyggere.

Andelen utlendinger økt fra 2,2 til 8,5 prosent på to år.

Offentlig sikkerhet er ikke den eneste grunnen til at Cottbus har fått nok. Byen har 240 millioner euro i gjeld, og de nyankomne koster det offentlige masse penger.

Likevel er det utsiktene til voldelige sammenstøt som skremmer mest. Tagesspiegel skriver at det ulmer i byen. Situasjonen er spent. Det har allerede kommet til slagsmål mellom grupper av tyskere og syrere. Det høyreekstreme miljøet er i vekst. Under folkelige demonstrasjoner mot tingenes tilstand har nærværet av nynazister vært tolerert.

Toleransen for ekstremister er forstemmende, men hvordan kan utviklingen unngå å nære ekstremismen?

 
 

Kjøp «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» av Christopher Caldwell her.