Begge kamre i Kongressen har vedtatt den nye skattereformen, som kutter skattene med 1500 milliarder dollar. Trump har vunnet en av sine største seire hittil.

Demokratene har kategorisk sagt nei og fremstilt reformen som en gavepakke til de rike. Det kan komme til å koste dem dyrt ved kongressvalget neste høst. Selskapsskatten går ned fra 35 til 21 prosent. Det er ventet at dette vil skaffe mange jobber.

Ved å spille et negativt kort løper demokratene en stor risiko. Skattereformen vil begynne å virke allerede fra 1. februar. Hvis vanlige lønnsmottakere ser at innholdet i lønningsposen er blitt større, vil demokratenes retorikk og stemmegivning kunne komme til å straffe seg. Hvilket normalt parti stemmer imot skattelette og fremstiller det som en gavepakke til de rike?

Trumps største suksess hittil har vært økonomien. Også her har mediene, så vel i Europa som i USA, vært ute av sync med hva som skjer: Retorikken til mediene har vært preget av apokalyptiske forestillinger om Trump. Nancy Pelosi kalte skattereformen «Armageddon», Dommedag. Trump sidestilles med Kim Jong Un.

Slik retorikk preller av på vanlige folk. De får med seg avsløringene om FBI og lurer på hva som foregår.

Hvis økonomien fortsetter å ta seg opp i det nye året, kan retorikken mot Trump komme til å slå tilbake. Det er allerede tegn til det. En ny meningsmåling viste en fremgang på fire prosent i Trumps popularitet. En annen viste at rundt halvdelen mente at spesialetterforsker Bob Muellers etterforskning lider av «conflict of interest», og rundt 60 prosent mente det er noe galt med FBI. Avsløringene kommer hver eneste dag, og det begynner å synke inn at noe er galt med institusjonene: Først Hillary og frikjennelsen av henne, Mike Flynn tiltales for å ha løyet til FBI, Hillary slipper å avlegge ed. Folk begynner å se et mønster.

Dow Jones nærmer seg 25.000 poeng. Den har steget med 5000 poeng på et år. Dét har aldri skjedd før.

I USA har de uttrykket «you cannot argue with success». Hvis demokratene og mediene fortsetter å kjøre dommedagsretorikk mot Trump, kan det straffe seg neste høst, og hvis republikanerne bevarer flertallet, kan det bli en lang ørkenvandring for demokratene.

Markedet er styrt av forventninger. Trump har nå vist at han kan levere – og få republikanerne til å samarbeide. Denne gang sto de sammen. Det gir en oppdrift på vei inn i det nye året.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!