Bilde: Senatorene Chuck Grassley – som spiller en stor rolle i avdekking av demokratenes Russia-gate, flertallsleder Mitch McConnell og Orrin Hatch, legger frem skattereformen på Capitol Hill, 9. november. Foto: Aaron P Berenstein/Reuters/Scanpix

Senatet har stemt for den mest omfattende skattereform på flere tiår. En stor seier for president Trump.

Representantenes hus har stemt for en tilsvarende reform, men det er visse ulikheter. Arbeidet med å tilpasse dem hverandre begynner mandag. Republikanerne har flertall i begge kamre. Formelt begynner juleferien 15 desember, men Speaker Paul Ryan har sagt han vil holde representantene tilbake inntil loven er vedtatt.

I så fall vil den nye skattereformen, som gir skattereduksjoner på svimlende 1.400 milliarder dollar, være effektiv fra 1. januar.

Stemmegivningen i Senatet var 51 mot 49. Kun Bob Corker fra Tennessee stemte med demokratene.

Demokratene har ikke villet være med på noe skattekompromiss. De har satt seg på bakbena. Det kan vise seg å være en feilbedømming av historiske proporsjoner, skriver Kimberly A Strassel, kommentator i Wall Street Journal.

Demokratene har beveget seg langt mot venstre. Sist gang de deltok i skattereform var under George W. Bush i hans første år. Den gang stemte demokrater for reformer som lignet på dagens. I tiden som er gått har demokratene blitt mot skattelette. De snakker om skattelette i ideologiske termer, noe som er svært uamerikansk.

Trump så poenget/sjansen demokratene lot gå fra seg:

Dow Jones sank på et tidspunkt 350 poeng i går. Det var da nyheten om Michael Flynns tilståelser kom. Børsen liker ikke overraskelser. Analytikerne trengte litt tid til å vurdere hvor alvorlig dette var. Da investorene fikk summet seg begynte kursene å stige igjen og ved stengetid hadde Dow Jones kun gått ned i underkant av 50 poeng.

Det som har drevet Wall Street denne måneden er utsiktene til skattereform. Selskapsskatten senkes fra 35 prosent til 20 prosent. Bare dette er nok til å sende kursene oppover. I tillegg kommer en fordobling av fradragene for private.

De økonomiske utsiktene er gode. Trump har vunnet en stor politisk seier. Alle som har sagt at han ikke har oppnådd noe, må bite ordene i seg. Skattereformen kan utløse den veksten han lovte under valgkampen. Den kan løfte Amerika.

Den kan også forsone republikanerne i Trumps favør. Selv John McCain stemte for skattereformen.

Trump kan ha lagt grunnlaget for en oppadgående trend, ikke bare for økonomien, men for seg selv.