Nytt

9. september 2014 aksjonerte politiet mot 29 Lime-butikker over hele Østlandet. Her ved Lime-kjedens hovedkontor i Jens Bjelkes gate, hvor flere aktører i nettverket ble pågrepet. (skjermdump, NRK)

Det kan gå nærmere fire år fra pågripelsen av de tiltalte i Lime-saken til dommen fra Oslo tingrett er klar.

I en storstilt aksjon slo politiet og flere offentlige etater høsten 2014 til mot 20 butikker i Lime-kjeden. I november 2015 ble 13 personer ble tiltalt. Først i 2018 kommer dommen fra Oslo tingrett.

Det klager nå flere av forsvarsadvokatene på, skriver VG, men de får svar på tiltale fra statsadvokat Geir Evanger. Han viser til at tolking tar tid:

– Med kun norsktalende personer ville den samlede tidsbruken vært redusert kraftig, og da hadde kanskje ikke kritikken vært så stor?

32 forsvarere

Lime-saken er svært omfattende, og hele 32 forsvarere er involvert. VG har snakket med flere av dem, og de svarer gjennomgående at saken har tatt altfor lang tid.

– Jeg tenker i utgangspunktet at domsskrivingen tar så lang tid fordi påtalemyndigheten ikke har evnet å vise måtehold og dratt i gang en sak av enorme dimensjoner, sier advokat Petter Bonde.

Document: Regningen fra 32 advokater i Lime-saken: 67,6 mill kroner

– Etter EMK har alle krav på å få saken sin behandlet innen rimelig tid, og selv om dette er en omfattende sak, kan ikke en slik tidsbruk forsvares, sier advokat Waqar Malik på vegne av seg selv og medforsvarer Frithjof Feydt.

Lime-saken er en av Norges mest omfattende straffesaker. Retten ble hevet og tatt opp til doms i desember i fjor. Hovedforhandlingene tok 158 rettsdager over 40 uker.

Mange utlendinger

Statsadvokat Evanger mener det ble brukt for mye tid på å dykke ned i detaljer i bevisførselen knyttet til lånebedragerier. Han tror heller ikke reaksjonene hadde vært de samme om ikke saken involverte så mange utlendinger.

– Svært mange av vitnene og flere av de tiltalte hadde behov for tolk, og da tar det tid. Med kun norsktalende personer ville den samlede tidsbruken vært redusert kraftig, og da hadde kanskje ikke kritikken vært så stor? spør han.

Evanger har lagt ned påstand om 13 års fengsel og inndraging av verdier for 40 millioner kroner for Lime-sjefen Sajjad Hussein. Hussein er tiltalt etter mafiaparagrafen, samt for grov menneskehandel.

 

Kjøp Kent Andersens bok her!