Mohammad Shahzad Nazir venter på dom i Lime-saken, hvor han var tiltalt for grov menneskesmuling. Mandag må han møte som tiltalt i Oslo tingrett igjen. 

Mandag starter saken mot advokat Mohammad Shahzad Nazir, som er tiltalt for å ha hjulpet svigerfaren sin til å få ulovlig opphold i Norge.

Nazir, som nå har fått advokatbevillingen suspendert, nekter straffskyld, skriver VG.

Også tiltalt i Lime-saken

Nazir var også blant de tiltalte i den svært omfattende Lime-saken. Dom har ennå ikke falt i den saken, hvor Nazir stod tiltalt for grov menneskehandel.

Høsten 2014 aksjonerte politiet og flere offentlige etater mot 20 butikker i Lime-kjeden. Nazir ble tiltalt for grov menneskehandel eller medvirkning til dette.

Lime-saken er en av Norges mest omfattende straffesaker. Retten ble tatt opp til doms i desember i fjor. Hovedforhandlingene tok 158 rettsdager over 40 uker. Regningen fra 32 advokater i Lime-saken summerte seg til 67,6 mill kroner.

Fiktivt jobbtilbud

Politiet har påpekt at de mener Nazir ga svigerfaren et fiktivt jobbtilbud for å skaffe ham arbeidstillatelse i Norge – og at det igjen ga grunnlag for familiegjenforening med flere familiemedlemmer.

Ifølge politiet ansatte den siktede advokaten sin svigerfar i Pakistan som «spesialist» i sitt advokatfirma. Advokaten ga svigerfaren stilling som markedsdirektør.

«Markedsdirektøren» har i avhør forklart at han laget løpesedler som han delte ut. Han skal ha gått fra dør til dør med løpesedlene og stått på kjøpesentre. I tillegg skal han ha fortalt at han har oppsøkt moskeer og kirker hvor han også delte ut løpesedler.

UDI innvilget søknaden hans våren 2011 som såkalt arbeidsspesialist, og han fløy til Norge kort tid senere.

Svigerfar, svigermor og tre barn

Med grunnlag i den påståtte falske spesialistgodkjenningen kom også advokatens svigermor til Norge og deres tre yngste barn, skrev VG i 2015.

Ifølge tiltalen fikk svigerfaren tilbud om jobb som markedssjef i Nazirs advokatfirma med en årslønn på 500.000 kroner.

Dermed innvilget UDI svigerfars søknad om midlertidig opphold i Norge som lønnsspesialist. Denne spesialisttillatelsen førte til at han i slutten av 2011 fikk innvilget permanent opphold.

Suspendert

Ifølge tiltalen hadde imidlertid ikke svigerfaren de arbeidsoppgaver som «naturlig tilligger» en markedssjef.

Nazirs andre forsvarer, Arve Sjødin, opplyser til VG at Nazir har fått bevillingen som advokat suspendert.

– Vårt syn er at den tiltalen er fullstendig grunnløs. Man prøver å finne noe man kan ta Shahzad Nazir for, sier Nazirs forsvarer Mette Yvonne Larsen.