Migranter i en interneringsleir i Gharyan, Libya, den 12. oktober 2017. Foto: Hani Amara / Reuters / Scanpix.

 

Den europeiske union og Den afrikanske union holdt i forrige uke et toppmøte i Elfenbenskystens økonomiske hovedstad Abidjan. Et av de konkrete resultatene av møtet var en plan for å evakuere migranter som er blitt sittende fast i interneringsleirer i Libya, tilbake til sine respektive hjemland.

Planen, som fremmes av Frankrikes president Emmanuel Macron og vil finansieres av EU, kommer på bordet kort tid etter at CNN offentliggjorde videoopptak av menneskehandel i det nordafrikanske landet – en nyhet som angivelig kom sjokkerende på EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, til tross for at eksistensen av markedene ble offisielt kunngjort av FN allerede i april, hvilket reiser spørsmålet om hvorvidt Juncker får med seg hva som skjer i verden.

Det mediefremkalte initiativet har altså først og fremst et humanitært mål: Menneskene som frister en kummerlig tilværelse i Libya, skal tilbys sikker transport hjem igjen i regi av FN. BBC skriver:

Libya’s UN-backed Prime Minister Fayez Sarraj had agreed to give the International Organization for Migration (IOM) access to the camps, where it would offer migrants the chance to be evacuated in the coming days and weeks.

«This work will be carried out in the next few days» in co-ordination with the countries of origin, Mr Macron said – adding that particularly at-risk migrants could be given asylum in Europe.

Prinsippet er altså godt. Problemet ser ut til å være operasjonens skala.

IOM kunngjør nemlig at planen – i praksis en luftbro – kun vedrører personer som befinner seg i interneringsleirer, og i alt ikke omfatter flere enn 15.000 personer.

The United Nations migration agency plans to fly 15,000 more migrants home from detention centres in Libya before year-end in the wake of shocking reports of rampant migrant abuse and squalid and overcrowded conditions at these facilities across the North African country.

Operasjonen kan sammenlignes med å øse vann ut av en båt som er lekk, all den tid antallet migranter som befinner seg i Libya i håp om å kunne ta seg videre til Europa, estimeres til opp mot en million:

To date, IOM has registered more than 400,000 migrants in Libya, with the total number of migrants in the country estimated to be more than 700,000 to one million.

Resultatet er at migrasjonstrykket mot Europa ikke svekkes nevneverdig. Man avhjelper altså situasjonen for dem som har satset på å komme seg til Europa og har tapt i spillet, men det er i størrelsesorden femti ganger flere som fortsatt spiller. Utskiftningen av befolkningen i Europa opphører ikke med dette.

Som BBCs Nord-Afrika-korrespondent Rana Jawad rapporterer, er det heller ikke sikkert at denne nokså begrensede planen vil lykkes:

A European MP who was at the summit told me the IOM suggested that it could repatriate some 15,000 people before Christmas – it’s ambitious, but unrealistic, considering the numbers flown out over the past year.

15.000 mennesker tilsvarer 60 passasjerfly med plass til 250 i hver.

Klarer ikke EU, som inntil videre utgjør verdens største økonomiske enhet og har to militære stormakter med på laget, å ordne det på en måneds tid? To fly om dagen? Hvordan skal en så tafatt union i lengden klare å ivareta sine egne interesser?

 

BBC – IOMLa Repubblica – ABC News

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» her.