Sakset/Fra hofta

Den svenske bistandsorganisasjonen Sida har bidratt til å etablere et laboratorium for å sikre beviser etter vold og voldtekt mot kvinner i Somalia.

Sida er Sveriges direktorat for utviklingssamarbeid, og er, som norske Norad, underlagt utenriksdepartementet.

Sida har samarbeidet med lokale somaliske myndigheter i regionen Puntland om det kriminaltekniske laboratoriet.

– Det här kriminaltekniska laboratoriet är det första och nu har det blivit ett center. Det finns inte något liknande i hela Somalia, sier Barni Nur, som er utsendt fra Sida i Somalias naboland Kenya.

Det lokale parlamentet i Puntland i nordøstre Somalia bestemte i våres at alle former av vold mot kvinner skulle være ulovlige.

Det kan høres underlig ut at man behøver å votere over slikt, men som Sveriges Radio skriver, har kvinner hittil vært fritt vilt:

Eftersom det inte funnits en liknande lag innan så har män kunnat misshandla, våldta och på andra sätt skada kvinnor utan att behöva lagföras för det.

Den føderale regjeringen i hovedstaden Mogadishu har for øvrig ennå ikke tatt stilling til spørsmålet om vold mot kvinner, skriver sverigesradio.se.

Nei, det er jo et komplisert spørsmål, må vite. Krever nok flere års utredning og komitéarbeid hvor man veier argumenter for og imot før man kan legge fram noe for parlamentet.

Ifølge Barni Nur har vold mot kvinner økt i Somalia, og han mener derfor det kriminaltekniske laboratoriet er et naturlig steg etter at den nye loven ble vedtatt i Puntland.

– När det kommer till polisen så är tanken att man följer upp detta. Då kan man ta ett DNA-prov av kvinnan och hennes kläder. Sedan försöker man testa proven för att se vem den skyldige är, sier Nur.

Sverige ligger som kjent i verdenstoppen i antall voldtekter, og ser kanskje dette som et internasjonalt satsningsområde? Er det ikke knowhow det heter?

I så fall burde Somalia passe seg så de ikke samtidig overtar flere sider ved den svenske rettspleien og det latterlig lave svenske straffenivået:

Svensk politi henlegger 13 voldtektssaker – hver dag

Mohammed voldtok jente (13) på skoletoalett. Straff: to måneders fengsel.

Sverige: Elev som voldtok fikk bli på skolen – voldtok igjen

Gruppevoldtok 15-åring – slipper utvisning

 

Sveriges Radio: Nytt laboratorium ska utreda våldtäkter i Somalia