Illustrasjonsfoto.

Noen norsk-pakistanske menn har én kone i Norge og i hemmelighet en annen i Pakistan. Barna til kona i Pakistan har rett på norsk pass og statsborgerskap.

Den norske ambassaden i Pakistan slår alarm om bigami i et notat NRK omtaler sent torsdag kveld.

Ambassaden etterlyser klarere regler, og skriver:

«Innhenting av vigselsattest belyser samtidig en annen utfordring, nemlig at barnets oppgitte far ofte har to koner – én i Norge og én i Pakistan.»

Flerkoneriet oppdages når barna den pakistansk-norske mannen har med kone nummer to i Pakistan, skal tildeles norsk personnummer.

Ekteskap nummer to er selvsagt ikke registrert i Norge, for her er flerkoneri straffbart. Loven omgås, ifølge ambassaden, ved at ektefelle nummer to holdes hemmelig for norske myndigheter. Det søkes heller ikke om familiegjenforening med ektefelle nummer to, siden en slik søknad fort ville kunne bli en politisak i Norge.

Men flerkoneriet oppdages når ambassaden mottar søknad om personnummer og pass for barna til kone nummer to. Barn av en norsk statsborger er automatisk norsk statsborger.

Kona i Pakistan får seg en kalddusj når hun kommer til den norske ambassaden.

Ambassade-notatet:

«Flere av de pakistanske kvinnene vi møter i forbindelse med søknadene, tror at de på et tidspunkt skal flytte til Norge for å leve med sin mann. I noen tilfeller ser vi at barna, som er norske statsborgere, reiser til Norge mens mor må bli værende i Pakistan.»

Omfanget av bigami-praksisen går ikke fram av notatet, som er skrevet av fem ansatte ved ambassaden i Islamabad.

Den norske ambassaden i Pakistan avslutter notatet med å skrive at tilfeller av flerkoneri bør straffeforfølges i Norge.

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) har lest deler av notatet fra den norske ambassaden i Pakistan.

– Jeg mener dette er grovt tillitsbrudd med det norske systemet som er basert på sannferdighet når det gjelder familiegjenforening med barn, sier Raja.

I Pakistan er ikke flerkoneri forbudt. Innen islam har en mann rett til å gifte seg med inntil fire koner. Men i Norge er flerkoneri, eller polygami, straffbart (det kalles bigami når man «bare» har to koner).

 

NRK: Norske ambassade i Pakistan slår alarm: Norsk-pakistanske menn har kone nummer to i Pakistan

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂