Kommentar

Erling Holmøy. Stillbilde: Manifest/YouTube.

 

De største medienes taushet etter de sensasjonelle opplysningene fra Statistisk Sentralbyrå på NRK Radio om hvor dypt innvandringen ligger an til å grave i lommebøkene til hver enkelt av oss, forteller en megetsigende historie.

Enda mer sensasjonelle var ordene statsministeren brukte da hun kommenterte tallene, som fremkommer i et nytt arbeid gjennomført av SSB-forsker Erling Holmøy:

Vi kan ikke bare være snille i Norge og si ja til folk som ikke har et beskyttelsesbehov fordi vi skal være humane. Vi må faktisk tenke gjennom summen av belastninger og rettigheter vi gir.

 

Disse betraktningene fra Erna Solbergs side bærer bud om en ny erkjennelse. Det er ikke mer enn halvannet år siden hun i samtale med VGs politiske redaktør Hanne Skartveit sa at Norge kunne mestre det å ta imot 30.000 «flyktninger» i året over flere år.

Nå sier hun to ting som motsier uttalelsen fra den gangen: Det handler stort sett ikke om flyktninger, noe alle med øyne i hodet kan få med seg, og det er ikke nødvendigvis noe vi mestrer i lengden. Dette siste begynner nok også å bli rimelig klart for de fleste som ikke lever i selvpåført blindhet.

På et hvilket som helst annet viktig saksområde ville en slik kursendring på et saksfelt av strategisk betydning for nasjonen ha blitt gjenstand for massiv oppmerksomhet. I stedet ser vi at de største aktørene i det norske medielandskapet gjør så godt de kan for at saken ikke skal få noen større gjenlyd.

Det mest absurde i så måte er at NRK selv ikke har laget noen egen sak av Holmøys eller Ernas uttalelser til Nyhetsmorgen. På nettsiden glimrer budskapet fra morgensendingen med sitt fravær. Det er som om den aldri fant sted. Statskringkasteren ser ut til å ha forstått hvor brennbar saken er tre dager før valget, og forsøker tilsynelatende å legge et klissvått ullteppe over branntilløpet deres egen organisasjon har kommet i skade for å sette i gang.

Tallrike spørsmål melder seg. Hvordan kan det ha seg at innslaget overhodet kom på? Hvordan klarte Holmøy å trenge igjennom hos NRK? Og hvordan har et slikt spillerom oppstått i et SSB hvor den innvandrings­liberale Christine Meyer, gift med den like innvandrings­liberale eks-statsråd for Høyre Victor D. Norman, har inntatt palasset? Har organisasjonen ved et mirakel i siste liten besluttet ikke å selge ut sin faglige integritet?

I stedet er det karibisk orkan for alle pengene. Store oppslag og ekstrasendinger om en naturkatastrofe på den andre siden av planeten. Man tar seg i å lure på om SSBs beregninger og statsministerens reaksjon på dem overhodet vil bli nevnt i Dagsrevyen.

Store aviser som Aftenposten, VG og Dagbladet, som i skrivende stund har latt som ingenting, hjelper NRK med skade­begrensningen, det samme gjør Amedia-avisene – med ett unntak.

NTB har pliktskyldigst laget en melding om innslaget i Nyhetsmorgen, men den har fått svært begrenset spredning. Som så ofte ellers med politisk ukorrekte saker ser vi at det – foruten alternative medier, Nettavisen og ABC Nyheter – er konservative regionaviser som Sunnmørsposten og Adresseavisen samt andre Polaris-medier som gjengir NTB-meldingen.

Men de største deltar ganske enkelt i valgkampen for venstresiden med sin selektive taushet. De beskytter Espen Barth Eide, som kommenterer SSBs tall med en totalt akterutseilt livsfjernhet om kvalifisering av ikke-vestlige innvandrere. Det tåler helt enkelt ingen flombelysning. Holmøys statistiske kniv skjærer bare så altfor enkelt gjennom dette harske smøret.

Hvor store forhåpninger som i førstelinjen finnes til integrering i arbeidslivet, vitner en fortrolig henvendelse til Document fra en person med førstehånds kjennskap til innsiden av NAV-systemet om.

En somalisk kvinne fortalte meg i en samtale:

– Jeg skjønner ikke dette maset om jobb eller skole. Jeg ble fortalt av slektninger før jeg kom til Norge at jeg ikke behøvde å jobbe.

Nedstøvet i skuffen ligger rapportene fra Brochmann-utvalg I og II. Det er på tide å finne dem frem igjen og innse at Norge må dra i nødbremsen hvis landet fortsatt ønsker å være en velferdssamfunn for det norske folket.

Hva angår dem som vil føre oss bak lyset, bør tålmodigheten med deres tillitsbrudd snart være slutt. Slå av TV-en, se deg omkring, steng ute de ugjennomtenkte og automatisk repeterte klisjeene som ikke tåler møtet med virkeligheten, og tenk deg om.