Nytt

Omorganiseringen i SSB stilt i bero etter oppvaskmøte. VG skriver i kveld at SSB-ledelsen holder tilbake en rapport som blant annet viser at innvandrere fra Afrika og Asia særlig bidrar til økte offentlige utgifter.

Forskerne Erling Holmøy og Birger Strøm i Statistisk sentralbyrå leverte allerede i mai rapporten med beregninger av prislappen for innvandringen til Norge. Et halvt år etterpå er den fortsatt ikke publisert.

Rapporten, som blant annet viser at innvandrere fra Afrika og Asia særlig bidrar til økte offentlige utgifter, har ligget på pulten til SSBs forskningsdirektør Kjetil Telle siden 9. mai.

På spørsmål fra VG bekrefter Holmøy at han opplever at godkjenningen av rapporten har blitt trenert av hans egen ledelse.

Et halvt års behandlingstid for godkjenning av rapporter er uvanlig, sier flere kilder til VG.

– Jeg har blitt utsatt for en langtekkelig godkjenningsprosess som har vært langt mer omstendelig enn det som er vanlig, og her har jeg mye erfaring. Godkjenningen kalles kvalitetssikring av mine overordnede, men det er illusorisk. Jeg har måttet bruke mye tid på å besvare kritikk og spørsmål som virker inkompetent og irrelevant, sier Holmøy.

Avviser trenering

Forskningsdirektør Kjetil Telle i SSB avviser at han har trenert rapporten.

I februar i år leverte det såkalte Brochmann II-utvalget sin rapport om de langsiktige konsekvensene ved høy innvandring til Norge.

Da finansminister Siv Jensen i desember 2015 oppnevnte utvalget ba hun også SSB-forsker Holmøy om å være medlem av utvalget. Holmøy skulle lage en utdypende rapport fra SSB, men da gikk det plutselig tregere enn antatt.

– Tok uvanlig lang tid

Forskningslederen sier at han undervurderte arbeidet med å forstå og forklare alle effektene. Dermed tok arbeidet lengre tid enn antatt.

– Men vel så viktig har det vært at SSB-ledelsens forslag om endringer har gjort det vanskelig for svært mange å konsentrere seg om det faglige arbeidet, sier Holmøy til VG.

Det gjelder både de mer enn 60 som berøres av at arbeidsoppgaver flyttes mellom Oslo og Kongsvinger, og forskerne, sier han.

– Men etter at jeg leverte den har det tatt uvanlig lang tid å få den godkjent, sier Holmøy.

– Ser ikke bra ut

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim er kritisk:

– Dette føyer seg inn i rekken av merkelige hendelser fra SSB, hvor det kan se ut som ledelsen forsøker å trenere saker som kan vise negative konsekvenser av innvandring. Jeg håper ledelsen ved SSB har gode svar på hvorfor denne rapporten har blitt liggende, for det ser absolutt ikke bra ut, sier Helgheim.

Finansminister Siv Jensen vil ikke kommentere saken. Hun viser til at det skal være et nytt møte med SSB-ledelsen neste uke.

 

VG: SSB-ledelsen holder tilbake kontroversiell innvandringsrapport