Bildet: Det vi ikke snakker om: Koranklosser foran inngangene til Oslo Lufthavn Gardermoen. Disse har plutselig dukket opp. Også der. Uten oppstyr, uten at noen legger alle «tiltakene» etter hverandre og spør som Trump: What the hell is going on?

Arbeiderpartiet sender signaler om at Norge under deres ledelse bør orientere seg vekk fra USA og mot Tyskland som leder av den liberale verden.

Klassekampen hadde et intervju med Espen Barth Eide som visstnok har kommet «hjem» for å bli ny utenriksminister hvis Ap vinner valget.

Hvordan reagerer velgerne på at Ap-ledelsen så tydelig distanserer seg fra USA?

– Vi må legge mer vekt på noen venner vi ikke har lagt så mye vekt på innen dette feltet, sier han.

Til Klassekampen lister den tidligere statsråden opp Tyskland, Norden, Nederland og «kanskje også Frankrike» som land Norge bør pleie et tettere samarbeid med.

– Storbritannia er alltid en venn, men deres plass i verden endrer seg veldig nå. Tyskland er i full fart på vei oppover som en ledende internasjonal aktør, mens Storbritannia er litt forvirret nå, for å si det sånn.

Jakten på nye venner har blitt aktualisert etter Nato-toppmøtet i Brussel i slutten av mai.

Barth Eide legger seg tett opp til Angela Merkel som i øl-teltet i München for to uker siden sa at Tyskland ikke lenger kunne stole på gamle venner, men måtte stole på egne krefter.

Federica Mogherini, High Representative of the European Union for Foreign Affairs, listens to a question after her speech at Tsinghua University, in Beijing, China April 20, 2017. REUTERS/Jason Lee

Det er noe merkelig ungpikeatktig, naivt over Mogherini. Som hun trodde at overflaten hun møter er identisk med dybde. Engelskmenn sier «how do you do?» men vil ikke ha et ærlig svar. Da har man misforstått. Har Mogherini og hennes godhetsapostler misforstått fundamentalt?

En som fullt ut deler disse tankene er EUs utenrikskommissær Federica Mogherini, som deltar på Oslo Forum sammen med John Kerry og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif. Man får en følelse av at Oslo Forum står på en dialoglinje som automatisk ser på seg selv som motstander av Trumps politikk.

Det kan by på problemer, for Europa. Særlig med en presse som synes å ha mistet orienteringssansen og ikke klarer å se de mest opplagte problemstillinger:

VGs Harald Berg Sævereid og Kari Aarstad Aase dekning av Mogherinis besøk på Utøya er pinlig. Man trenger ikke kjøpe seg reklameplass med slike journalister.

Mogherini har høye tanker om EUs muligheter.

– I en tid hvor det er svært problematisk at den amerikanske administrasjonen stadig kommer med motstridene meldinger, er EU nødt til å ta ledelsen. Det må vi gjøre for oss selv, sier Federica Mogherini.

Mogherini forveksler drømmer og tanker med virkelighet. Deler resten av verden disse forhåpningene? Har EU ressursene som skal til, har EU enigheten? Er et EU ledet av Tyskland realistisk? Svarene peker i motstatt retning, men Mogherini og Merkel synes å være i sin egen verden.

VGs omtale av Mogherini er ikke journalistikk, det er panegyrikk.

Den skarpskodde italienske politikeren har i flere år vært en størrelse i Europa- og i verdenspolitikken. Under Mogherinis ledelse har EUs utenrikspolitiske innflytelse økt. Og den vil bli større dersom USA fortsetter å sette spørsmålstegn ved allerede inngåtte avtaler og betydningen av dialog og fredsdiplomati.

Hvem sier at indre strid i USA automatisk vil føre til at EUs betydning øker? Er ikke EU også preget av dype konflikter?

Hva består konfliktene i? Det sier ikke Mogherini noe om, for det er de som tar feil som er på den andre siden. VG er også «der».

Det samme er Kerry. Dermed blir Trumps politikk «tilbakesteg» fra den riktige veien.

Kerry er skuffet over den nye administrasjonens forsøk på skru tiden tilbake i mange av de sakene som Obama-administrasjonen la mye arbeid i.

Obama tilhørte fremtiden. Trump er fortiden. Hvordan kan vi holde skuta flytende til 12-åringen i Det hvite hus flytter ut?

Ved å satse på dialog. Det er hva hele verden ønsker, mener Mogherini.

– Europeiske land fremstår også som foregangsland for stater og land i andre verdensdeler. Den europeiske modellen, hvor dialog og arbeidet med å få parter til å forstå, og innse hvilke fordeler fred gir, politisk og økonomisk, er sterkt ønsket. Ikke bare innad, fra land på vårt eget kontinent, men også i stadig økende grad både øst og vest for det europeiske kontinentet, sier EU-toppen.

Javel, så konflikten med Ungarn, Tsjekkia og Polen betyr ikke noe? Har landene øst for EU omfavnet dialoglinjen? Er det Ukraina og Russland hun tenker på? Hva menes med vest for det europeiske kontinent? Colombia selvfølgelig. Hva med Venezuela?

Bruken av Utøya

Mogherini sier hun lenge har ønsket å besøke Utøya. Tidligere president i EU-parlamentet, nåværende SPD-kandidat til Forbundsdagsvalget, Martin Schulz, har vært der.

Utøya er ved å bli et symbol, et politisk symbol, for en helt bestemt politikk. De kaller seg selv omfavnende, men er i virkeligheten splittende. For det er noen som ikke hører med, og gjerningsmannen kan brukes til å kaste et ubehagelig skjær over alle som de gode menneskene måtte finne uspiselige.

Som kjent gjelder det også USAs nåværende president. Hverken Schulz, Mogherini eller Merkel ville si at Trump minner om Anders Behring Breivik, alias Fjotolf Hansen. Men de vil kanskje mene at han er i familie med ABB, selv om det er langt ute?

Slik uttrykker de seg. Derfor har hyllesten av Utøya en bismak.

– Jeg er imponert over hvordan dere taklet sorgen, og at den har virket samlende. Det ser ut som om Norge har forstått at en aktiv, deltakende befolkning gir et solid samfunn – uansett hvilken side du står på. Det er det som gjør et demokrati sterkt og motstandsdyktig, sa Mogherini.

Selv om alle terroranslagene i Europa er forskjellige, kan vi alle lære av Norge. Jeg er rørt og takknemlig over å se hvordan de unge her har gjenopptatt gleden ved den politiske forpliktelsen til å jobbe for det samfunnet vi alle er en del av.

Utøya i dag, slik arven forvaltes, virker ikke samlende, og politikere og medier ønsker ikke lære av de andre terroranslagene.

Det er den sørgelige state of the union.

 

EU vil lede resten av verden

Søker alternativer til USA

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.