Ingen tolkning er nødvendig for å forstå møtet mellom Merkel og Nancy Pelosi. Pelosi kom «hjem». Sammenlign med mottakelsen av Pence – en kristen, konservativ, hvit mann. Dette er et Europa en liberal amerikaner liker. Problemet er bare: Det eksisterer ikke lenger. Det er på vei ut. Trump-deliriumet skjuler krisen, er blitt en erstatning for politikk. Foto: Andreas Gebert / Reuters / Scanpix.

I USA kaller de det Trump derangement syndrome (TDS), en tilstand hvor absolutt alle spørsmål kretser om Trump. I Europa kan vi kalle det Trump-delirium, en psykisk lammelse av evnen til å tenke, overtatt av en barnlig sadistisk glede over å kunne mobbe verdens mektigste mann.

Man ser av bildene fra sikkerhetskonferansen i München hvem som var venner og hvem som ikke var venn. Nancy Pelosi ble omfavnet av Merkel. Joe Biden var på hjemmebane. – Alt går over, også denne administrasjonen. USA kommer ikke til å glemme sine venner, sa Biden. Det sies at han snart vil kunngjøre sitt kandidatur til Demokratenes nominasjon. Biden er 76 år. Pelosi er 80. De er gamle mennesker, og deres tid er forbi.

Men de masserer hverandres egoer, og det er nussing over en lav sko. Det er som dyrene når de vil vise at de er venner.

Det var én de ikke nusset på: Mike Pence. Ifølge Berlingskes journalist Kristian Mouritzen ble han frosset ut:

Den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, blev mødt med isnende tavshed ved uddelingen af John McCain-prisen under den forsvars- og sikkerhedspolitiske konference i München, der finder sted hvert år i februar.

Den amerikanske senator John McCain døde i august sidste år og var en hyppig gæst på sikkerhedskonferencen. Efter sin død er han blevet et symbol på det gamle transatlantiske forhold mellem USA og Europa – og et større symbol end tidligere på grund af sin kritik af den amerikanske præsidents, Donald Trumps, NATO-politik.

Pence forsøgte ellers at få salen til at koge med stående klapsalver, da han under sin tale ved uddelingen sendte hilsener fra sin chef, »USAs 45. præsident, Donald Trump«.

Vicepræsidentens kunstpause derefter, hvor han gav publikum tid til at rejse sig og huje og klappe, faldt til jorden. Stilheden var larmende, og vicepræsidenten skyndte sig videre i teksten, inden det hele blev for pinligt.

Det blev symbolet for en del af konferencen med en stadig skarp opdeling mellem Europa og USA.

De europæiske NATO-lande stoler stadig ikke på Trump: »Han er for ustabil« 

Europeerne inntar en ovenfra-og-ned-holdning til Trump som røper en alarmerende mangel på virkelighetssans. Når en hel politisk elite, i spissen for et helt kontinent uten forsvar, mener seg mye bedre enn USAs president og bruker viktige anledninger til å markere det, er noe alvorlig galt.

Europeerne med Merkel i spissen tror det skal «gå over», at ting kommer til å bli normale igjen. De ser ikke at Demokratene er blitt gale, at høyrevinden i Europa ikke blir svakere.

Fordi de kaller ting ved andre navn, tror de at de slipper å ta problemene alvorlig.

Det er ikke bare i Norge det knivstikkes. Fra Tyskland kommer meldingene om helt tilfeldige kniv-angrep på kvinner flere steder.

Politikken i dette er enkel: Hvis befolkningen ikke føler at myndighetene kan beskytte dem, vil det oppstå andre løsninger. Hvorfor føler de seg ubeskyttet? Fordi politikerne ikke vil snakke om «det». Det er feil gjerningsmenn. De ser en annen vei.

Samholdet i Israel er så sterkt fordi fienden er helt klar og tydelig, og myndighetene gjør alt for å forsvare borgerne. Det gjør de ikke i Europa. Der vil de ikke innrømme at det er noen fiende, og hvis det er noen fiende, så er det europeeren med alle de stygge tankene om nye innbyggere. Derfor vedtas det lover på rekke og rad for å bekjempe de stygge tankene.

Dette er et kontinent som ikke ønsker å overleve. Det styres av en elite som inviterer inn det ukjente. De gule vestene er et klassisk eksempel.

Dagens Europa styres av en elite som oppfører seg som en adel. De er overbevist om sin egen godhet og at den kommer til å redde dem.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂