USAs visepresident Mike Pence ankommer et «Keep America Great»-arrangement på Kellogg Arena i Battle Creek, Michigan, 18. desember  2019.  Foto: Jeff Kowalsky/AFP/NTB Scanpix

 

Mens Israels fiender kjempet drabelig for å splitte og avvæpne «den jødiske lobbyen» i USA, er det i all stillhet vokst frem en annen og større pro-israelsk lobby, nemlig de evangelikale kristne Israel-vennene.

Det bor 6,7 millioner jødiske innbyggere i Israel. Og i supermakten USA bor det 5,7 millioner jøder. Derfor kan det være gode grunner til å anse jødedommen i USA som verdens nest viktigste jødiske sentrum og tyngdepunkt.

Israels fiender har ofte klaget over hvor sterk den angivelige «jødiske lobbyen» i USA er. Men sammenlignet med situasjonen for ti år siden er det ikke til å komme fra at amerikansk jødedom nå fremstår som mye mer svekket enn før. 

«Bi-partisan» strategi brøt sammen

Blant USAs jøder tenker flertallet liberalt og stemmer med Demokratene . Men organisasjonene deres har alltid satset på en presis og nøyaktig balanse mellom USAs to partier. Det er det som kalles «bi-partisan» strategi: At man behandle begge USAs to partier likt.

Det som er skjedd det siste tiåret, er at den bi-partisane to-parti-balansen er gått i oppløsning. Det skjedde i løpet av de åtte årene da Barack Obama var USAs president. Obama selv gledet seg nok over at han greide å svekke den jødiske lobbyen, slik at samhold sprakk og gikk i oppløsning.

Konkret sprakk samholdet ved at ultra-liberale amerikanske jøder, etter tilskyndelse fra Obama, stiftet en ny jødisk organisasjon som heter «J-street». Det er en ultra-liberal og pro-palestinsk bevegelse. Hver gang en pro-israelsk bevegelse i USA rykket ut til forsvar for Israel, rykket J-street ut med det motsatte.

Distanse mellom USAs og Israels jødedom

I amerikansk jødedom er det på denne måten skjedd en toneangivende bevegelse mot venstre. Samtidig er det i Israel selv skjedd en toneangivende bevegelse mot høyre. I Israel er bevegelsen mot høyre blitt så sterk at nesten ingen av partiene tør å definere seg selv som venstreorienterte. For da får de ikke velgere.

Derfor er det vokst frem en økende distanse mellom israelsk og amerikansk jødedom. Amerikanske jøder forstår ikke hvorfor israelske jøder (helt siden Arafats bloddryppende intifada i 2002) har beveget seg mot høyre. Israelske jøder forstår på sin side ikke hvordan amerikansk jødedom kunne fortsette å støtte Demokratene etter at Obama og Kerry gang på gang svek Israel.

Men dette betyr ikke at det nå bare står igjen et tomt hull etter «den jødiske lobbyen» i USA. Slett ikke. For inn på den ledige plassen rykker det nå en annen politisk strømning i USA. Den er tallmessig mange ganger så stor og sterk som amerikansk jødedom, nemlig USAs evangelikale kristne.

USAs evangelikale kristne Israel-venner

Til forskjell fra de splittede amerikanske jødene i USA er de evangelikale kristne varmhjertede og helhjertede Israel-venner . Og en ting til: De stemmer stort sett ikke på Demokratene, men på Republikanerne. Det betyr at de stemmer på Trump.

Denne enorme velgergruppen har noen solide og tunge grunner til å ignorerte all antipatien mot Trump. De ser suverent bort fra alle hevede øyenbryn og all verdens moralske forargelse mot Trump. For de anser alt det Trump gjør til beste for Israel som ti ganger så viktig.

Donald Trump selv er meget, meget klar over den solide ryggdekningen han har i denne spesielle velgermassen. Derfor har han valgt seg en troende evangelikal visepresident, Mike Pence. Og en like troende evangelikal utenriksminister, Mike Pompeo. 

Med disse to støttespillerne som sine kanskje mest innflytelsesrike medarbeidere – går Trump neste års presidentvalg forholdsvis tillitsfullt i møte For der håper Trump at de evangelikale kristne Israel-vennene vil gi ham gjenvalg.

Mens Israels fiender altså kjempet drabelig for å splitte og avvæpne «den jødiske lobbyen» i USA, er det i all stillhet vokst frem en annen og større pro-israelsk lobby, nemlig de evangelikale kristne Israel-vennene.

Terminologi: 

«Evangelisk»: brukes i  Europa  i økende grad om grupper med protestantisk liberal-teologi som profil. Til forskjell fra dette:

«Evangelikal»: brukes i økende grad om bibeltro protestanter som er sterkt opptatt av evangelisering og misjon, pluss Israels overlevelse.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!