Om jeg hamrer eller hamres, like fullt så skal det jamres

Det skal ikke være enkelt, men for Trump og co er det åpenbart umulig å tilfredsstille deler av den norske kristenheten. I dagens Vårt Land gjennomfører avisens Une Bratberg en analyse av Donald Trumps første uker ved makten, og hennes konklusjon er klar; Det er en gruppe som må være ekstra fornøyd: Den kristenkonservative høyresiden, hun mener de innkasserer seire. Årsaken til det er ifølge Bratberg Trump og Pence sitt fokus på abort.

Une Bratberg peker på følgende hendelser:

For halvannen uke siden stod visepresident Mike Pence og Trumps talskvinne Kellyanne Conway på talerstolen på abortmotstandernes årlige protestmarsj i Washington. Pence er den første visepresident som har talt ved noen av de 44 gangene marsjen har vært arrangert, og Bratberg skriver at «han kalte det selv et historisk øyeblikk». At det er et historisk øyeblikk er åpenbart for vanskelig å innrømme for Une Bratberg.

For det andre har Donald Trump sagt at han vil fjerne loven som gjør det mulig for kirkesamfunn å drive valgkamp dersom de vil ha skattefritak. Bratberg refererer til New York Times som hevder at dersom denne endringen blir vedtatt, vil det være en enorm seier for den kristne høyresiden.

At liberale kirker i Norge driver en kontinuerlig valgkamp for sine standpunkt og dermed også politiske partier, samtidig som de får statsstøtte, er tydeligvis slik det skal være.

For det tredje peker Une Bratberg på at Donald Trump har kuttet støtten til organisasjoner som informerer om abort, noe sin ifølge henne vil få enorme negative konsekvenser. At det er fullt mulig å drive bistandsarbeid uten å promotere abort, og at norske misjonsorganisasjoner har gjort det med suksess i over hundre år, faller henne ikke inn.

For det fjerde mener Bratberg at Trumps nominering av den 49 år gamle Neil Gorsuch som ny høyesterettsdommer vil være med å vippe Høyesterett i konservative retning, også i synet på abortloven.

Til slutt er Une Bratberg opptatt av visepresident Mike Pence og hans syn på abort. Pence er en av USAs mest markante «pro-life» politikere, og etter Bratbergs oppfatning er dette betryggende for den store gruppen hvite evangelikale kristne i USA.

At det er katolikkene som har vært fremst i kampen mot abort, sier ikke Bratberg noe om. Kan det være det ødelegger myten om en liberal katolsk kirke?

Til slutt siterer Bratberg kommentator Paul Waldman i avisen Washington Post. Waldman mener det religiøse høyre hørte «noe» i Donald Trumps retorikk, at han ikke bare snakket om religiøs frihet, men om religiøs frihet for kristne spesielt, og Bratberg avslutter med å sitere Waldman; «Det er oss og dem», at kristne er oss, alle andre er dem, spesielt muslimer.

Une Bratberg synes ikke å forstå at kampen mot abort ikke er en kamp for konservativ kristendom, men en kamp for de ufødte barna, men det viser mer enn noe annet hvor politisert og autoritær den liberale delen av norsk kirke er blitt.  Man krever gjerne gjennomslag for sine egne synspunkt, mener de samler og bygger opp, mens klassisk tro er blitt definert som høyresidens religion, og dermed uspiselig. Og hva angår islam og kristendom; Når skal Vårt Land lære at det er islam som definerer ikke-muslimer som annen-rangs mennesker, når skal avisen forstå at det er islams undertrykking av enhver opposisjon som gjør at klassiske kristne forstår at her snakker vi om et autoritært religiøst/politisk system man ikke ønsker?

Vårt Land mener de kjemper mot en oss og dem politikk, men forstår ikke at det er de som med sin kamp mot det opprinnelig og tradisjonelle er blitt de som virkelig er med på å definere hva som er tillatt eller ikke.