Nytt

Mike Pompeo har sagt at sanksjonene skal bli de strengeste i historien. Hverken han eller nasjonal sikkerhetsrådgiver John R Bolton er fremmed for regimeskifte i Teheran.

USA iversatte første fase av sanksjonene mot Iran tirsdag. Andre kommer i november. Det er allerede uroligheter i Iran pga misnøye med styringen av landet. Sanksjonene kan vende befolkningen mot regimet.

Irans eksport av pistasjnøtter og tepper vil rammes hardt av de nye sanksjonene. Det samme vil bil- og metallindustrien, deriblant handel med gull. Irans kjøp av nye passasjerfly stanser også opp.

Iranerne får ikke lenger lov til å kjøpe amerikanske dollar og amerikanske banktjenester.

Sanksjonene som trådte i kraft klokka 6 tirsdag morgen norsk tid, er kun første runde. Den 4. november gjeninnfører USA også sanksjoner som rammer olje- og banksektorene, i håp om å sette en stopper for landets viktigste inntektskilde, oljeeksporten. (NTB)

Russland uttrykte skuffelse over at USA gjorde alvor av truslene. Dette stemmer ikke helt med den fremherskende overbevisningen på liberal side om at Trump er i lomma på Putin.

Men mest spenning knytter det seg til om EU virkelig tør å trosse USA. Federica Mogherini har kommunistisk bakgrunn og har vist antiamerikanske tendenser før. Men vil hun få Brussel med på en slik politikk?

Samme dag oppfordret EU selskaper til å trappe opp handelen med Iran ettersom landet har holdt seg til atomavtalen.

– Vi gjør vårt beste for at Iran opprettholder avtalen og for at Iran kan nyte godt av de økonomiske fordelene som avtalen gir det iranske folket, fordi vi tror at dette ikke bare tjener sikkerhetsinteressene til regionen vår, men også verdens. Hvis en internasjonal avtale om ikke-spredning leverer, må vi beholde den, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini under et besøk på New Zealand. (NTB)

Norge dilter etter EU i dette som i andre spørsmål.

Men store europeiske selskaper gjør ikke som Mogherini sier. De har ikke råd til.å trosse USA.

Det kan også bli enden på visa for Norges del.