Robert Malley under forhandlingene med Iran i Lausanne 1. april 2015. Selv AP omtaler Malley som «omstridt». Han ble den gang omtalt som IS-tsar, dvs. han hadde vide fullmakter til å bekjempe IS. Noe Obamas team ikke klarte. I midten utenriksminister John Kerry og t.h. EUs utenrikskommissær Federica Mogherini. Foto: Laurent Gillieron/AP/Scanpix

Utenriksminister Anthony Blinken har utnevnt Robert Malley til sin Iran-utsending. Malley var med på å fremforhandle den opprinnelige avtalen, og han er en rød klut i øynene ikke bare på Israel, men også Trumps policy makers. Iran-avtalen fremstår som et feiltrinn, og utviklingen ga kritikerne rett. Iran anriker nå uran i rasende tempo. Hvordan Biden i det hele tatt kan tenke på å få den opp å stå igjen, forbauser mange. Det er som å skulle skru tiden tilbake.

Lederen for tankesmia International Crisis Group (ICG), Robert Malley, er utnevnt til USAs nye spesialutsending til Iran.

– Utenriksminister Antony Blinken bygger et dedikert team med klarsynte eksperter med forskjellige synspunkter, sa utenriksdepartementets talsmann Ned Price fredag.

57 år gamle Malley omtales i likhet med Blinken som en av arkitektene bak atomavtalen som ble forhandlet fram med Iran i 2005.

President Donald Trump trakk USA fra avtalen i 2018, til protester fra de øvrige signaturstatene Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, samt EU.

President Joe Biden har gjort det klart at han igjen ønsker å gjenoppta atomavtalen med Iran.

Under en høring i Senatets utenrikskomité tidligere i måneden understreket Blinken at USA under Bidens ledelse vil forsøke å få i stand en «mer langvarig og sterkere avtale» med Iran, i samarbeid med allierte.

Iran krever at USA tar det første steget og opphever sanksjonene som ble innført av Trump, men det kommer ifølge Blinken ikke til å skje.

– Det er en rekke forpliktelser Iran ikke oppfyller. Skulle landet bestemme seg for å oppfylle dem, vil det ta tid før vi kan vurdere om landet etterlever kriteriene, sa Blinken denne uka. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂