Hvis USA gjeninntrer i atomavtalen på andre lands premisser vil det være en abdicering av USAs rolle som supermakt med ansvar for verdensfreden.En revitalisering av avtalen på Irans premisser vil øke polariseringen mellom Iran og sunni-statene. Utenriksminister Tony Blinken har allerede latt seg ydmyke av Kina under møtet i Alaska. Foto: Jose Luis Magana/AP/NTB

Landene bak atomavtalen med Iran møtes digitalt Langfredag for å diskutere en mulig amerikansk gjeninntredelse. Iran la ned veto mot at USA skulle få bli med. Iran skal dermed diskutere betingelsene for at USA kan gjeninntre i avtalen, som om det er USA som har brutt avtalen. Biden-administrasjonen hilser initiativet velkommen.

Det hvite hus ønsker velkommen en kunngjøring fra EU om at deltakerne i atomavtalen for Iran, skal møtes langfredag og diskutere USAs mulige gjeninntredelse.

Møtet skal finne sted digitalt langfredag med deltakere fra Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland, Russland og Iran. En av EUs øverste diplomater, Enrique Mora, skal lede møtet.

– Deltakerne skal diskutere utsiktene for en mulig gjeninntredelse fra USA i atomavtalen og hvordan man kan sikre full og effektiv implementering av avtalen for alle parter, heter det i en EU-uttalelse.

Utenriksdepartementet i Washington varsler at det er positiv til møtet og vil følge det tett.

– Vi ønsker selvsagt dette velkomment som et positivt skritt, og det er nettopp fordi vi har gjort det klar i flere uker nå at vi er beredt på å vende tilbake til våre forpliktelser i atomavtalen, hvis Iran også gjør det samme, sier departementets talsmann Ned Price.

– Det er et positivt skritt, spesielt hvis det flytter ballen fremover på det gjensidige punktet om å overholde avtalen og som vi har snakket om i flere uker nå, sier han.

EU hadde foreslått at også USA skulle være med på møtet, men det ble avvist av Iran.

President Joe Bidens forgjenger Donald Trump trakk USA fra avtalen i 2018. Han innførte også nye sanksjoner mot Iran. Iran svarte med å bryte deler av avtalen. Iran nekter å overholde avtalen så lenge USAs sanksjoner består. (NTB)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.