Nestkommanderende for Revolusjonsgarden, general Hossein Salami, sier i mars 2020 Iran kjemper mot et virus – covid19 – som kan være et amerikansk biologisk angrep. Foto: Vahid Salemi/AP/NTB

Biden sier en ting og gjør noe annet. Han kritiserte Kina, Russland og Iran i talen til sikkerhetskonferansen i München. Men i neste øyeblikk heter det at USA vil sammen med EU forsøke å fornye atomavtalen med Iran, til tross for at Iran denne uken varslet at det vil begrense samarbeidet med internasjonale inspektører.

– USA vil akseptere en invitasjon fra EU til å delta i et møte med P5+1 og Iran for å diskutere den diplomatiske veien videre når det gjelder Irans atomprogram, sier departementets talsmann Ned Price. (NTB)

Iran har inntatt en offensiv, krevende holdning, men Biden lar seg ikke affisere.

– Hvis Iran vender tilbake og innretter seg etter landets forpliktelser i henhold til atomavtalen, kommer USA til å gjøre det samme, og USA er beredt til å ta fatt på samtaler med Iran, het det i en felles uttalelse fra USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

USA varslet også at det opphever begrensningene på iranske diplomaters bevegelsesfrihet. De ble innført av Trump fordi iranske diplomater brukte sin immunitet til antiamerikansk virksomhet.

Samtidig som USA torsdag takket ja til EUs invitasjon, varslet utenriksdepartementet i Washington at landet letter på begrensningene på iranske FN-diplomaters bevegelsesfrihet i New York.

– Tanken her er å fjerne unødvendige hindre for multilateralt diplomati ved å lette på restriksjoner på innenlandske reiser, noe som har vært svært restriktivt, sa en talsperson for departementet. (NTB)

Trump gjeninnførte også sanksjoner mot Iran og skrev i den forbindelse tre brev til Sikkerhetsrådet. Bidens FN-ambassadør Richard Mills varslet fredag at brevene er trukket tilbake.

Trump-administrasjonen hadde også sendt tre brev til FNs sikkerhetsråd fram til Det hvite hus 19. september i fjor kunngjorde at USA hadde gjeninnført FN-sanksjoner mot Iran.

USAs fungerende FN-ambassadør Richard Mills sa torsdag at han har sendt et brev til Sikkerhetsrådet på vegne av Biden der det heter at USA formelt trekker tilbake Trumps brev. (NTB)

Nå er det slutt på sanksjonene.

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.