Mike Pompeo på en pressekonferanse i State Department. Foto: Leah Millis/Reuters/Scanpix

USA har unilateralt gjeninnført sanksjonene mot Iran og vil straffe land som ikke gjør det samme. Hvis USA gjør alvor av truslene, kan det føre til alvorlige motsetninger mellom allierte.

– Om FNs medlemsland ikke oppfyller sine forpliktelser og innfører disse sanksjonene, vil USA sørge for at det følger konsekvenser av de feilene, og vi vil forsikre oss om at Iran ikke høster frukter av FN-forbudte aktiviteter, sier Pompeo i en uttalelse.

 

Bakgrunnen for gjeninnførelsen er at Iran åpenlyst har brutt avtalen på vesentlige punkt, som størrelsen på uranlageret og anrikelsesprosenten. Det var lagt sterke begrensninger på bl.a. uran, og Iran har brutt dem.

Men de andre landene som fortsatt holder fast ved avtalen, vil ikke trekke konsekvensen av det.

De fem landene som fortsatt støtter atomavtalen – Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina –, mener at USA, som har trukket seg fra avtalen, ikke har juridisk grunnlag for å utløse prosessen med å gjeninnføre sanksjonene.

– Enhver avgjørelse gjort med den hensikt å gjeninnføre sanksjonene, er ikke rettslig gyldig, heter det i et felles brev Frankrike, Storbritannia og Tyskland fredag sendte til FNs sikkerhetsråd, som AFP har fått tak i. (NTB)

Pompeo vil til uken kunngjøre hvilke tiltak USA vil innføre mot dem som ikke innfører sanksjoner.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.