Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov ankommer en møte med USAs spesialutsending Marshall Billingslea i Wien den 22. juni 2020. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB.

Russland vil innlede et militært samarbeid med iranske myndigheter når FNs våpenboikott mot Iran utløper i oktober.

– Nye muligheter vil dukke opp i vårt samarbeid med Iran etter at det særskilte regimet som ble innført med resolusjon 2231 i FNs sikkerhetsråd, utløper 18. oktober, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov til nyhetsbyrået Interfax tirsdag.

Han legger til at størrelsen på samarbeidet og hvilke områder som omfattes, er et annet spørsmål.

USAs utenriksminister Mike Pompeo sa tidligere i september at USA vil kunne hindre Iran i å kjøpe kinesiske stridsvogner og russiske luftforsvarssystemer når FNs våpenboikott utløper.

USA har forsøkt å få FNs sikkerhetsråd med på en forlengelse av boikotten, men uten å lykkes. Trump-administrasjonen har også erklært at FN-sanksjonene mot Iran – som ble opphevet i forbindelse med atomavtalen fra 2015 – er gjeninnført. Men dette bestrider de andre landene som inngikk avtalen, blant dem Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

USA trakk seg fra atomavtalen med Iran i 2018, og dermed har landet ingen makt til å gjeninnføre FN-sanksjonene, ifølge landene som fortsatt er en del av avtalen.

Rjabkov understreker at USAs «ulovlige» handlinger ikke vil ha noen innvirkning på avtalene som Russland vil inngå med Iran.

(©NTB)

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.