Igjen er svensk politi på jakt etter en serieovergriper. De oversender bilder til avisene i håp om at han skal kunne bli identifisert av leserne. Men riksavisene gjør det vanskelig for dem. Her skal det sladdes! Ingen skal gjenkjennes, må vite. Det er jo stigmatiserende! Alle kan kodene nå. Hvis hendene også er sladdet så er det sannsynligvis en innvandrer. Man startet også med hvit-pixellering av ansiktet for sikkerhets skyld.

Dette er ikke hjelpsomt, hverken for innvandrere eller svensker. Man skulle tro at prioriteringen var å få gjerningsmenn identifisert og arrestert. Men slik er det ikke. I svenske avisredaksjoner har man helt andre prioriteringer. Denne siste mannen som de har sladdet har angrepet jenter i Stockholmsområdet. Det dreier seg om en jogger som tafser på svært unge jenter:

– Vi har ett 15-tal ärenden totalt, och vi misstänker att det finns ett mörkertal, säger Mats Eriksson, informatör på polisen.

Enligt polisen rör sig alla fall om sexuellt ofredande och de utsatta är flickor i 12- till 15-årsåldern. Tillvägagångssätten ska likna varandra.

 – Mannen är närgången och tilltalar dem på ett opassande sätt. Ibland har han berört dem, han har kladdat och tafsat på några av dem, på bröst och rumpa, säger Mats Eriksson.

– Det rör sig om en man, 25 till 40 år gammal. Han är 170 till 180 centimeter lång, pratar svenska utan brytning, säger Mats Eriksson.

– Sannolikt bor han i Täby eller Vallentuna, det är där vi sett anmälningarna.

Sladdingen bidrar ikke til økt tillit. Hverken mellom leserne og avisene eller svensker og innvandrere. Heldigvis har man fremdeles lokalaviser som fremdeles gjør jobben. Vallentuna Nyheter la ut det usladdede bildet som en av de berørte jentene greide å ta:

Så enkelt kan det altså gjøres. Det er sikkert noen som gjenkjenner ham nå.

Vi husker denne tåkedotten (bildet under) som politiet ville ha fatt i fordi han tafset på jenter på bussen. Men avisene nekter å hjelpe politiet med å finne ham. Aftonbladets sjefredaktør Sofia Olsson Olsén:

«Vårt jobb är att hålla ett öga på hur polisen arbetar. Inte att samarbeta med dem.»

Det er forskjell på å samarbeide og å aktivt motarbeide. Og sjefredaktør Sofia Olsson Olsén vet nøyaktig hva hun gjør.

Expressen