Catanias statsadokvat Carmelo Zuccaro, stillbilde: RAI

 

Den sicilianske stats­advokaten Carmelo Zuccaro, som representerer påtale­myndig­heten i Catania, går verbalt stadig hardere til verks mot migrant­trafikken over Middel­havet.

I aktualitetsprogrammet Agorà som ble sendt på den statlige TV-kanalen RAI Tre torsdag morgen, forklarte Zuccaro at telefon­samtaler som pågår mellom det libyske fast­landet og NGO-skipene langs kysten rett utenfor, klart viser at det som foregår, ikke har noe med havsnød å gjøre:

Hvis et fartøy som tilhører en NGO, nærmer seg de libyske strendene, finnes det ikke i det øyeblikket en fare­situasjon som rett­ferdig­gjør en rednings­aksjon. Når det kommer en telefon­opp­ringning fra Libya hvor det blir spurt «Kan vi sette disse båtene på havet selv om det er urolig sjø?» og det svares at «Det kan dere trygt gjøre, for vi er rett utenfor her», så kommer Hamburg-konvensjonen (om søk og redning til havs, red.) absolutt ikke til anvendelse.

Med denne oppsikts­vekkende avsløringen av hva påtale­myndig­heten vet, bekrefter altså Zuccaro at det nærmest er tale om taxi­trafikk. Både den Malta-baserte organisasjonen MOAS og flere tyske NGO-er har direkte kontakt med smuglerne, opplyser han.

Man må skille mellom NGO-er, sier stats­adokvaten, som frikjenner både Leger uten grenser og Save the children fra anklager om manglende seriøsitet. Han retter derimot en flengende anklage mot dem som etter hans oppfatning er useriøse:

Etter min oppfatning kan enkelte NGO-er godt være finansiert av menneske­smuglerne, og jeg vet om kontakter.

Zuccaro minner om hvilke penge­beløp som sirkulerer som følge av denne trafikken, som er like innbringende som narko­trafikk. På tre dager kommer 8500 personer som har betalt ca. 600 euro hver for turen, sier han. Det er i alt tale om betydelige summer – mer enn fem millioner euro.

Men vel så foruroligende er tanken på f.eks. at noen ønsker å spekulere i å destabilisere Italias økonomi ved hjelp av den ukontrollerte migrasjonen, legger stats­advokaten til. Han er nøye med å under­streke at det er en hypotese, men sier dette mens påtale­myndig­heten i Catania som han representerer, er i ferd med å granske trafikken. Faktaene ligger på bordet, men hvilken betydning har de utover seg selv? Noen endelige svar på det får vi ikke uten en prosess, sier Zuccaro til siciliansk lokal­fjernsyn.

Statsadvokatens frittalenhet den senere tiden har ikke vært uten politiske konsekvenser. Deputert­kammerets vise­president Luigi Di Maio, som representerer Femstjerners­bevegelsen, har blant annet uttalt at «den som ikke ser at det står en business bak innvandringen, er en hykler». Og Liga Nords parlaments­medlem Paolo Grimoldi sier at skipenes adgang til italienske havner bør blokkeres.

 

RAI – La Repubblica – Corriere della Sera

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂