Demonstranter med tyrkiske flagg fremfor Tyrkias konsulat i Rotterdam den 11. mars, og Geert Wilders i en TV-debatt mot Mark Rutte i TV-programmet EenVandaag den 13. mars. Begge foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

 

To dager før nederlenderne går til urnene for å velge nytt parlament, møttes Nederlands statsminister Mark Rutte (VVD) og hans hoved­utfordrer Geert Wilders (PVV) mandag ettermiddag til direktesendt TV-debatt under aktualitets­programmet EenVandaag hos den nederlandske allmenn­kringkasteren NPO 1.

Selv om det er lite sannsynlig at Wilders oppnår regjeringsmakt, blir valgresultatet avgjørende for hva slags innflytelse PVV oppnår, og det pågår uansett en viktig symbolsk kamp om hvilket parti som blir størst. Menings­målingene gir ikke noe grunnlag for å si sikkert hvem som tar denne moralske seieren.

I valgkampens eneste møte ansikt-til-ansikt mellom de to, var det en rekke temaer som stod på dagsorden den halve timen debatten varte, skriver de Volkskrant.

Ikke overraskende var det konfrontasjonen mellom Nederland og Tyrkia som innledet diskusjonen. Rutte dro her fordel av at han har opptrådt resolutt i møte med tyrkernes krav og urimelige beskyldninger, men PVV-lederen mente at den tyrkiske ambassadøren også burde ha vært utvist umiddelbart.

Wilders nøyde seg ikke med det, men sa i samme forbindelse at det i Nederland finnes en femtekolonne bestående av hundretusener av ikke-integrerte tyrkere.

Som The Times skriver i dag, er det ikke første gang han tyr til den betegnelsen etter at Tyrkias president Erdogan kalte nederlenderne for nazister. Spenningsnivået i den nederlandske valgkampen er økt, i følge den engelske storavisen.

Senere i sendingen debatterte de to toppolitikerne temaene økonomi, helse og identitet. Idet siste emne kom opp, bebreidet Wilders statsministeren for at 130.000 asylsøkere belaster statens finanser på grunn av gratistjenester uten egenandeler.

Diskusjonen kom uunngåelig også inn på islam, og Wilders minnet om hvordan han allerede for flere år siden advarte mot såvel Tyrkia som islam. «Vi importerer folk som ikke tilpasser seg til Nederland», sa Wilders. Rutte repliserte med å kritisere Wilders for ikke å ha støttet flyktningeavtalen med Tyrkia – kanskje en smule uheldig, gitt at en tyrkisk statsråd nå truer med å oppheve deler av den.

Statsministeren gjentok at han ikke vil regjere sammen med Wilders, og påstod at PVV-lederen er radikalisert, blant annet fordi han vil stenge moskeene. «Ingen tror deg», svarte Wilders, som la til at han spiller finale mot løgnere. Onsdag får vi vite resultatet.

 

 

En sammenfatning av debatten er blitt offentliggjort på YouTube, for den som forstår nederlandsk:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂