Nytt

PVV-leder Geert Wilders under en TV-debatt mot Nederlands statsminister Mark Rutte (VVD) i Rotterdam den 13. mars 2017. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix (utsnitt).

 

Nederlandsk påtalemyndighet har avvist en rettslig anmodning fra Østerrike om å straffeforfølge PVV-leder Geert Wilders for uttalelser om islam som han kom med under en tale til Frihetspartiet i Wien i mars 2015.

AFP siterer påtalemyndigheten i Haag: Det er ikke straffbart å fornærme religioner i Nederland:

«Insulting a religion or a religious community in the Netherlands, as opposed to Austria, is not punishable by law,» the public prosecutor’s office said, adding that incendiary words would have to target a specific group within that religion.

«Dutch prosecutors therefore turned down Austria’s request,» the prosecutors said.

The prosecution service conceded that «some individuals may have been insulted by the statements. But that’s a separate issue, and not something that can be prosecuted.»

Til sitt publikum i Wien hadde Wilders blant annet uttalt at «islam er en ideologi for krig og hat», samt at Koranen ikke etterlater noen tvil om at «islam oppfordrer folk til å bli terrorister». Vesten ville likevel beseire islam, som tidligere i historien, sa PVV-lederen.

En muslimsk organisasjon i Østerrike anklaget Wilders for å ha opphisset til hat og gikk til sak mot ham, og lyktes med det i å få østerriksk påtalemyndighet til å anmode sine nederlandske kolleger om å forfølge saken – en begjæring som altså viste seg forgjeves.

Wilders – som har sammenlignet Koranen med «Mein Kampf», og leder det nest største partiet i Nederlands nasjonalforsamling – er med dette enn så lenge blitt spart for ytterligere rettslig jihad.

Hovedpersonen selv kommenterer ifølge Die Zeit beslutningen på denne måten:

«Godt. Den eneste rette avgjørelsen.» Man må få sagt sannheten, særlig om islam, sier han.

Man må spørre seg om ikke den siste tidens begivenheter har forandret stemningen noe. Wilders var tidligere nokså alene om å ta til orde for mindre ettergivenhet overfor islam, men er ikke det lenger. Påtalemyndighetene er neppe helt upåvirket av følelsene i befolkningen.

 

Yahoo NewsDie Zeit