Bildet: En tilhører på galleriet i Kongressen lytter til presidentens tale, iført et Stars and Stripes som hijab. Amerikanere holder flagget høyt, høyere enn de fleste land. Det er spesielle regler for hvordan flagget skal legges sammen. Salute the flag, heter det. Det er tvilsomt om kvinnen skaper noen sympati for sin sak. Det er nærliggende at de tar det som en total mangel på forståelse for hva USA handler om, og tilsvarende, mangel på respekt. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix.

Som den første president noensinne brukte Donald Trump begrepet «radical islamic terrorism» fra talerstolen i Kongressen. Og hva mer er: Han lovte å beseire dem/det.

Obama tok ikke ordet «radikal islam» i sin munn. Mediene har vært fulle av spekulasjoner om indre splid i Trump-administrasjonen. Noen skulle være uenige i en for skarp profil mot islam. Alt oppstyret om MuslimBan skulle fått deler av Trump-teamet på andre tanker.

Men Trump var krystallklar i sin tale om Rikets tilstand. Han sa hans oppgave var å trygge USA mot farer. Den største kommer fra radikal islam, og vi skal beseire dem, sa Trump.

Deputy assistant to the president, Sebastian Gorka, var gjest hos Sean Hannity i Fox News.

-Hørte dere det, New York Times, Washington Post, Buzz Feed, CNN? Presidenten mener alvor.

– Men vi kommer ikke til å se boots on the ground? sa Hannity.

-Nei, men vi skal samarbeide med de araberstatene som virkelig mener noe med det. Jordan og Egypt. Obama snakket om en koalisjon på 60 land. Da jeg deltok på en konferanse for koalisjonen var det to – 2 – arabiske land til stede, sa Gorka.

-Det handler om ledelse. USA skal lede igjen, ikke «lead from behind».

-Jeg møtte Donald Trump for første gang sommeren 2015. I løpet av de første to minuttene forsto jeg at han visste at vi er i krig og han sa at han ville gå inn i krigen for å vinne.

-Legg merke til at han brukte ordet «enemy», det har ingen turt å gjøre før. Trump er helt klar, sa Gorka.

-Vi har stått overfor kommunisme, fascisme, nazisme. Nå står vi overfor islamisme, sa Hannity.

Trump sa også at han ikke aktet å la USA bli noen trygg havn for radikale islamister. Derfor skal det «vetting» på plass. -Kun de som elsker Amerika og det amerikanske folk skal slippe inn, sa Trump.

Denne blanding av sikkerhet og patriotisme er helt fjernt fra dagens Vest-Europa. Der blir slike tenkemåter betraktes som gamle dagers sjåvinisme.

Men the proof of the pudding is in the eating. Hvis Amerika tar ledelsen slik Trump lover, og hvis Vest-Europa opplever mer terror, vil det være Merkel og hennes mannskap som må pakke sammen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂