Donald Trump holdt mandag en tale i Ohio der han skisserte hvordan han vil bekjempe IS, men ikke bare IS, også radikal islam og sharia.

Med denne talen viste Trump hvor skapet skal stå. Han kalte Barack Obama The Great Divider, den store splitteren. En president skal ikke splitte. Han skal forene, sa Trump. Han hadde flere punch lines. F.eks: Politisk korrekthet har erstattet common sense.

Assimilering er ikke et onde, det er en gave, et tilbud om å bli amerikaner, om å bli medlem av det beste samfunn i verden, sa Trump, som bevisst brøt med Obamas definisjon av hva det vil si å være amerikaner.

Hvis han klarer å beholde grepet på denne diskusjonen kan det gi ham et tiltrengt løft. Hvorfor har utenrikspolitikken sklidd mot kaos under Obama? Har det noe å gjøre med hans innenrikspolitikk? F.eks hans holdning til politiet? Hvis Trump klarer å få frem dette budskapet, slik at det utdypes i det som er igjen i valgkampen, kan han oppnå mye.

Han la ut skinnene i dag og fikk sagt mye.

CNN forsøkte etterpå å pelle talen fra hverandre. General Wesley Clark representerte Hillary. Clark var blitt gammel og han måtte ty til stråmannsargumentasjon: Trump hadde bare snakket om IS. Det ble for enkelt. Alt det Trump foreslo gjør vi allerede, sa Clark.

Hvilket åpenbart var vrøvl. På punkt etter punkt plukket Trump Obamas politikk fra hverandre og sa han kom til å legge seg på en helt annen linje: Hillary er USAs svar på Angela Merkel. Merkel har ødelagt Tyskland og Hillary vil gjøre det samme med USA, sa Trump. Dette er et budskap som vekker gjenklang. Hillary har ikke på noe tidspunkt våget å «make a stance» slik Trump gjorde, mot radikal islam. Hun tør ikke en gang si ordet.

Vi skal ha screening av folk som vil til USA, sa Trump. De som viser tegn til radikalisering vil ikke slippe inn, de som er kommet inn og viser slike tegn, vil bli sendt ut. Han viste til at alle terroristene, fra Fort Hood, til San Bernardino og Orlando, hadde vist tegn på ekstremisme, men de var blitt ignorert. Boston-bomberne var blitt intverjuet to ganger av FBI, uten at noe skjedde.

Det skjer igjen og igjen at politiet får varsler, men det blir ikke handlet på dem. Dette må det bli slutt på. Politiet må igjen bli politi, sa Trump.

Han sa «if necessary» vil han som president opptre «viciously» mot terrorister. Etter sending ville programleder vite om det betød tortur.

Forsvar for Trump-leiren, Johan Hajjar, fra America-Mideast Coalition for Trump, avfeide henne med at Trump som president vil følge forfatningen. Hajjar leverte en salve som var et sviende oppgjør med Obama. Han sa deres koalisjonen, bestående av koptere, yazidier, kaldeere, alle mulige minoriteter i Midtøsten, hadde møtt stengte dører i syv år med Obama. Obama-administrasjonen var mer opptatt av å snakke med islamister som Council on American-Islamic Relations, CAIR, sa Hajjar. Det var et sviende oppgjør, og Clark hadde ikke annet enn svada å svare med. Han sa muslimene kommer til Amerika og blir en del av det amerikanske samfunn som alle andre.

Det var dette glansbildet Trump våget å rive i stykker. Han gjorde det så ettertrykkelig at det kan bli vanskelig å sette det samme igjen.

Vi skal ikke ha sharia i vårt land, sa Trump. Vi skal ha amerikanske lover.

Han brukte teleprompter under talen og stayed on message. Kan det være at all den negative omtalen i mediene har fått ham til å ta skjeen i en annen hånd? Det er ikke et sekund for tidlig Trump kan ikke fortsette å snakke uten manus hvis han skal ha håp om å vinne.

Mandag viste han at han kan hvis han vil. Han var konsistent og hadde et stort budskap. Mediene hadde problemer med å pelle det fra hverandre etterpå. Trump traff en nerve og når det først har skjedd er det vanskelig å gjøre om på.

Talen satt.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂