Donald Trump signaliserer at han tenker å stille som kandidat. Han ligger som nummer to blant republikanere, etter Mitt Romney.

Trump roser Tea Party-bevegelsen for å ha bevisstgjort selv liberale demokrater om at dagens politikk ikke kan fortsette. Landet synker ned i gjeld. USA har mistet det som gjorde USA great og beundret og respektert. Det er Trumps budskap.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Han argumenterer allerede som en presidentkandidat, mot Barack Obama. De siste tre ukene har han gjort et stort nummer av Obamas fødselsattest: Obama har som kjent ikke fremlagt en, men kommet med en bekreftelse som er uten serienummer eller underskrift. Trump sier han har folk på Hawai som undersøker saken. Mange oppfatter det som en smule ufint å gå etter presidenten på den måten. Men det er opplagt Obamas svakeste punkt, hvis det kan reises tvil om han er født i USA kan det få politisk betydning. Da har han lurt velgerne. Bare en begrunnet tvil kan bli en stor belastning i valgkampen.

Men Trumps hovedbudskap er at USA går nedenom hvis ikke kursen legges om. Det betyr at USA må tenke på seg selv, og ikke drive nation building over hele verden. Han vil stå for en America first-policy. Det gjelder også økonomien. Jobbene går ut av landet. Det er ganske mye Reagan i Trumps budskap: det er en «stolt av å være amerikaner» igjen ethos, som slår godt an i vanskelige tider.

Trump har vist at han kan som businessmann. Han er ikke mekler, eller bankmann. Han er en doer. Amerikanere liker doers. Hvis en skuespiller kan bli president, hvorfor ikke en økonomisk entreprenør?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂