Donald Trump gjorde det igjen: Fikk nyhetssendingene til å handle om ham. I dag sa han at han skulle komme med en viktig melding. CNN var på plass og brøt inn i sendingen gjentatte ganger for ikke å miste det som ryktene sa gjaldt Obama og birther-spørsmålet.

Birther-saken er spørsmålet om Barack Obama er født i USA eller utlandet. Hvis han ikke er født i USA kan han ikke være amerikansk president.

Trump gjorde dette til en issue i 2011. Saken har ikke akkurat vært til hans fordel. Det sådde en tvil om motivet for å betvile Obamas fødested.

Det finnes en motstand og uvilje mot Obama i befolkningen og Trump fyrte opp under den, men på et grunnlag som virket lurvete. Det gled over i et annet spørsmål – som gjelder Obamas forhold til islam og om han kan være muslim, siden han har hatt en muslimsk far og stefar. Dette er et spørsmål av en viss betydning for Obama har åpenbart et forhold til islam som gjør det vanskelig for ham å kritisere religionen.

Denne mistenkeliggjøringen ble selvfølgelig dårlig mottatt av mange svarte, og liberale amerikanere.

Fredag la Trump birther-ballen død. Han gjorde det med et meget kort statement: Han sa Clinton-kampanjen i 2011 startet birther-spørsmålet, og han han nå skulle sette en sluttstrek: Barack Obama er født i USA. Punktum.

Det var det. Trump ville ikke kommentere hvorfor han nå snur.

Hvordan reagerer mediene på helomvendingen? De går bananas. CNNs programledere overgår hverandre i å henge ut Trump for toppen av dobbelmoral, for hykleri og uærlighet.

Kun Gloria Borger forsøker seg med at «dette handler om politikk. Anti-politikeren har lært seg politikk». Men hennes kolleger hører ikke at dette indirekte er en kritikk av dem. Journalister som henfaller til ren moralisering går glipp av poengene. Folk blir trøtte av å høre på dem.

En bebreidelse og ellers faktuelle fremleggelse av Trumps krumspring er nok. Folk vil gjerne trekke konklusjonene selv.

Men dette hører ikke CNNs journalister. De skal ta Trump, filleriste ham, nå har han endelig innrømmet at han har løyet i alle disse årene.

Men Trump har drevet politikk. Han brukte birther-saken. Hvorfor gjorde han det? CNN mener det er fordi han ville spille på motvilje bygget på Obamas bakgrunn som den første svarte presidenten. Det er et spørsmål Trump bør svare på, og han vil garantert bli spurt om det under live-debatten 26 september.

Men hvis man overdriver i fordømmelse risikerer man å miste publikums goodwill.

Hillary gjorde det da hun sa at Trumps helomvending er et bevis på at han leder de mest fordomsfulle, rasistiske menneskene i landet. Han siterte ham på at han snudde for å tjene det amerikanske folk. Men Hillary så ikke noe positivt ved helomvendingen. Tvert imot.

Dermed forspilte hun en sjanse til å vise seg generøs og tilgivende. Hun kunne sittet igjen med kapitalen som den ansvarsfulle og seriøse hun gjerne vil fremstå som.

Trump innledet sitt statement med at birther-spørsmålet først ble reist av Clinton-kampanjen i 2008. Det er feil, men det ble reist av Clinton-tilhengere. Det innrømmet CNN også, uten å gjøre noe vesen ut av det.

Men det er et vesentlig poeng som seerne må feste seg ved. Hvis Clinton hadde erkjent det ville hun styrket sin posisjon. I stedet henfalt hun igjen til brennmerking. Det er ikke en rolle hun kommer til å vinne på.

 

Valget blir bare mer og mer spennende.

Helge Lurås kommer til Document-møte torsdag 22 september kl 1800 for å snakke om Trump og Norge.

Sted: Seniorsenteret Majorstua, Slemdalsvn 3

påmelding: kontakt@document.no

merk: Lurås

inngangspenger Kr 100

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂