Nytt

Sebastian Gorka ble et kjent ansikt i Det hvite hus fordi han ofte sto frem på TV og forklarte Trumps politikk, i sær med alt som hadde med krigen mot radikal islam å gjøre.  Fredag tok han hatt og forlot Det hvite hus.

Gorka sa i et avskjedsbrev at han ikke lenger kan arbeide for en administrasjon der krefter som motarbeider Trumps program, har økende innflytelse. Han sikter utvilsomt til nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster og stabssjef John Kelly.

Gorka bruker Trumps tale om Afghanistan mandag som eksempel:

«Regrettably, outside of yourself, the individuals who most embodied and represented the policies that will ‘Make America Great Again,’ have been internally countered, systematically removed, or undermined in recent months. This was made patently obvious as I read the text of your speech on Afghanistan this week…» Gorka wrote. «The fact that those who drafted and approved the speech removed any mention of Radical Islam or radical Islamic terrorism proves that a crucial element of your presidential campaign has been lost.

«Just as worrying, when discussing our future actions in the region, the speech listed operational objectives without ever defining the strategic victory conditions we are fighting for. This omission should seriously disturb any national security professional, and any American who is unsatisfied with the last 16 years of disastrous policy decisions which have led to thousands of Americans killed and trillions of taxpayer dollars spent in ways that have not brought security or victory,» Gorka added.

Dette er rene ord for pengene. Steve Bannon var ikke så spesifikk og snakket mer om økonomi og Kina. Ryktene om at McMaster ikke liker ordet radikal islam og like gjerne kunne arbeidet for Obama, kom til overflaten med det samme han ble utnevnt. Han mener at IS og lignende grupper representerer en perversjon av islam.

For tre uker siden foretok McMaster en utrenskning i Det nasjonale sikkerhetsråd: Flere kjente navn som hadde god standing blant pro-israelere ble fjernet. Caroline Glick skrev i Jerusalem Post at hun hadde fått vite at det var McMaster som sørget for Netanyahu ikke fulgte Trump til Klagemuren. Det sies at McMaster heller ikke er noen stor venn av Israel og betrakter staten som en okkupasjonsmakt. Men det var også de som rykket ut og forsvare McMaster, bl.a historikeren Victor Davis Hansen.

Men nå  begynner sporene å bli ganske tydelige: Gorka og Bannon har valgt å gå ut av administrasjonen for å stå fritt til å angripe de som vil fortsette i det samme spor som Obama: Å øke innsatsen i Afghanistan uten en klar forståelse av problemenes natur, kan over tid bare demoralisere.

Gorka fikk en kald skulder av McMaster og ble utestengt fra møter i Det nasjonale sikkerhetsråd.

Av troikaen som drev en ny politikk er nå bare Stephen Miller tilbake. Det var han som skrev Warszawa-talen.

Gorka var lenge beskyttet av Trump, som likte hans personlige og offensive stil på TV, som kunne minne om hans egen. Men Gorka følte ikke lenger at han hadde noen funksjon. Hva tenker Trump når han nå mister sine mest lojale medarbeidere?

Demokratene driver ren hets mot de som ser USAs rolle i et sivilisatorisk perspektiv: Bannon og Gorka fremstilles ikke bare som nasjonalister, men rasister og høyreekstreme. Det finnes ikke noe nivå som er for lavt.

Three Democratic senators recently asked the Trump administration to disclose whether Gorka had lied about membership to the Vitezi Rend, a far-right anti-Semitic Hungarian group, when he became a U.S. citizen.

The question became a bigger deal as a result of President Trump’s response to the deadly Aug. 12 incident in Charlottesville, Va. Democrats accused Trump, as well as former White House chief strategist Steve Bannon and Gorka, of being racists. Gorka had previously worked under Bannon at Breitbart News.

Men McMaster og antinasjonalistene i Det hvis hus har et problem: Bannon og Gorka står fritt til å eksponere og kritisere dem. Bannon er tilbake i Breitbart. I tillegg kommer en rekke nettsteder som ikke toe the line, som ikke følger establishmentlinjen i de store mediene. Det var thefederalist.com som trykket Gorkas avskjedsbrev og sitatene over er fra washingtonexaminer.com.

USA har en vitalitet på høyresiden som Europa bare kan drømme om, og de har momentumet.

Trump har et stort problem: Hvis han får de tale og skriveføre på høyresiden mot seg, vil også grunnfjellet gradvis kjølne. Hvis han skal beholde deres lojalitet – og både Bannon og Gorka sier de vil arbeide for Trumps agenda utenfra – må han vise at han selv er lojal. Denne uken viste han begge ansikt: Den maktetablerte i talen om Afghanistan, og den direkte appellen til grunnfjellen i talen i Phoenix.

Mediene hyller den etablerte og vil ha Phoenix-presidenten avsatt eller innlagt.

http://www.washingtonexaminer.com/sebastian-gorka-quits-white-house-slams-trump-in-resignation-letter/article/2632637