Foto: State of the Union-tale. Kongressen 28. februar. Foto: Jim Bourg / Reuters / Scanpix.

Donald Trump viste i natt hva det handler om: ledelse. USA som garantist for verdensorden avhenger av et Amerika som vet hva det er og hvor det vil. Trump trykket i natt på de knappene som fikk amerikanerne til å føle at han er ekte vare. At han har lederegenskapene som skal til, og som de har savnet under Obama.

Obama var stor på retorikk, svak på innhold.

Trump gav i natt oppskriften på America First: Det var en blanding av økonomisk nasjonalisme, sikkerhetspolitikk og trygge grenser.

– Vi har brukt mange av de siste årene på å trygge andres grenser. Det er på tide at vi trygger våre egne, sa Trump.

Dette går rett hjem. Obama arresterte og sendte ut de tunge kriminelle. Resten ble pågrepet, og sluppet fri. De mest liberale byene erklærte til overmål seg selv som sanctuary cities, hvor illegale kunne slå seg ned, og få hjelp, uten at det ble stilt spørsmål.

Pendelen har svingt i USA: Ulovlig innvandring, eksport av arbeidsplasser og radikal islam henger sammen, selv om Obamas USA aldri ville innrømme det.

Trump gjentok i natt at det vil komme en mur mot Mexico. Murer virker mange steder i verden. Men det avhenger av politisk vilje. Spanske myndigheter har bygget kjempehøye gjerder rundt enklavene Ceuta og Melilla, men de klarer ikke håndheve sin jurisdiksjon. Så fort migranter klarer å storme gjerdet, er de sikret opphold i Spania. Det sier seg selv at de da fortsetter å beleire enklavene.

Det er ikke vanskelig å se parallellen til Europa som kontinent. Det finnes ingen vilje til å forsvare det.

Norge er kun opptatt av hvor mange «Siem Pilot» redder, ikke hva man skal gjøre med migrantstrømmen. Europeiske politikere fortsetter å si ting som de vet er tøv. De danske Socialdemokraternes leder, Mette Frederiksen, sa mandag i en tv-debatt fra Christiansborg at Danmark måtte hjelpe landene sør for Sahara så menneskene ikke bryter opp og forlater alt de har. Hun bygger et hus uten å ha hverken materialer eller verktøy.

Europa er blitt et svakt kontinent, og det blir svakere for hvert år. Det er ikke Trump og høyrepopulistene som gjør det svakt. Det er mangel på ledelse.

Økonomi

– Buy American, hire American, sa Trump. Det er slagordet for hans Amerika. Bedrifter som eksporterer jobbene, vil få svi. Hvis frihandel betyr at amerikanske arbeidere taper, er det en dårlig deal. Da hjelper det ikke å appellere til at andre nasjoner vinner. Hvorfor skal andre vinne på amerikanernes bekostning? Kanskje Trump kommer på et riktig tidspunkt? Aftenposten melder i dag at lønningene til kinesiske arbeidere er tredoblet på ti år.

Trump sier at USA må bli mer kritisk til hvem som slippes inn, og at man gå etter mennesker med kvalifikasjoner USA trenger, mennesker som har noe å bidra med.

Integritet og rule of law

Vi må gjenreise nasjonens integritet og rule of law, sa Trump. Narkotikaen flommer inn over grensene og tar unge liv. Trump kobler nasjonens integritet med bevoktede grenser. Obama og hans dommere gikk etter sheriffer som forsøkte å stanse ulovlige innvandrere. Dette var diskriminering i Obamas USA.

Det liberale USA forsøker å mane frem deportasjonsspøkelset. Umenneskelighetens ansikt. New York Times hadde en artikkel denne uken om at innvandrings- og grensepolitiet, ICE, var mer aktive i å pågripe ulovlige innvandrere.

Agentene sa at deres moral var langt høyere. De var nå inspirerte på jobb. Dette er selve nøkkelen. Hvordan kan man være politi hvis man ikke får gjøre jobben? Spør norsk politi … eller svensk … hvilken modell de foretrekker.

Alt henger sammen. Det ene kan ikke ses isolert fra det andre. Men slik var det under Obama. Visse ting måtte man ikke snakke om.

Trump kunngjorde i natt opprettelsen av et eget kontor, kalt VOICE, hvor amerikanere som er blitt offer for kriminalitet begått av ulovlige innvandrere kan henvende seg. Det ble møtt med buing fra Demokratene. Men Trump kan vise til Jamiel Shaw jr., som ble drept av en illegal innvandrer i 2008. Faren står frem på tv og forteller at han ikke er blitt hørt.

Hvem er det som rører amerikanernes hjerter? Hvorfor skal illegale ha samme rettigheter som borgerne?

Demokratene har store problemer med å akseptere at spillet er endret. Nancy Pelosi og Chuck Schumer kom i natt med latterlige uttalelser om at spriket mellom retorikk og virkelighet aldri har vært større. Den virkeligheten de referer til, befinner seg bare inne i deres egne hoder. Nederlaget står skrevet i ansiktene deres.

Europa må bestemme seg. Trump og nasjonen, eller vil de fortsatt klynge seg til en utopi der innfødte betaler – på alle mulige måter – også for terror, for andres rett til et nytt liv.