Nytt

Obama brukte sin dekret-makt til å bestemme at unge illegale innvandrer kunne søke midlertidig opphold. En latino-kvinne oppsøker innvandringsmyndighetenes kontor i New York i august 2012. Foto: Keith Bedford/Reuters/Scanpix

Donald Trump sa tirsdag opp Obama-programmet som ga 800.000 ungdommer rett til å bli i USA. Trump ga Kongressen et halvt år til å bestemme deres skjebne. Skal de ut eller få bli?

Avgjørelsen er en logisk oppfølging av Muren mot Mexico. Trump senser at amerikanerne vil sette bremsene på. Obama slapp innvandringen løs. 11 millioner illegale lever i USA. For Mellom-Amerika er USA blitt mulighetenes land, ikke bare for alle som lykkes å ta seg dit, men for hjemlandenes økonomi. Mexico og de andre mellom-amerikanske landene driver derfor kampanjer for å hjelpe illegale med å klare seg i USA: Det publiseres kart over hvilke delstater som er snille og hvem som er slemme.

Vinden blåser i retning «slem». Latinos har latt seg forføre av demokratenes retorikk og fører et anti-Trump-språk som fremmedgjør den vanlige amerikaner.

Mexicanske myndigheter tar avstand fra Trumps avgjørelse, ut fra klare egeninteresser, men det forkles selvsagt som humanitære hensyn.

Mexico’s deputy foreign minister, Carlos Sada, said Trump’s decision created “anxiety, anguish and fear” for the roughly 625,000 Mexican nationals protected under the program.

“They are exceptional. … This is as emotional for the United States as for Mexico,” Sada said at a news conference immediately following the announcement to end the program. (Reuters)

De unge som må vende tilbake får et mye vanskeligere liv, sier leder av Honduras migrantsenter og viste til narkomafia og vold. Det er riktig. Men USA kan ikke være avtaker for latinamerikanske lands problemer, like lite som Europa kan være det for Afrika og Midtøsten. De individuelle skjebnene er tragiske og påkaller medynk, men hvis man kun fokuserer på individene, ignorerer man borgerne i USA og Europa. Migrasjonen forandrer landene til det ugjenkjennelige. Når de i tillegg får tredd en nye definisjon på nasjonen over hodene, ber man om en reaksjon.

Amerikanske institusjoner utkjemper nå en strid om hvordan USA skal se ut. Republikanerne ønsker ID-legitimitasjon ved stemmegivning. Dette fremstilles som rasistisk og diskriminerende av demokratene. I mange delstater er det nok med en lønnslipp. Texas har vedtatt en lov som krever gyldig ID. Den har Obama bekjempet iherdig. En ankedomstol vedtok nylig at Texas-loven blir stående inntil den er vurdert av høyere instans.

Latinamerikanske talsmenn hekter seg på rasisme-retorikken. Det skader deres sak.

Texas Democratic Party Chairman Gilberto Hinojosa could not be reached for comment on the ruling on Tuesday evening.

Hiojosa has previously likened the voter ID requirements to “Jim Crow-era tactics” designed to keep Republican lawmakers in power.Critics say the Texas law and similar statutes enacted in other states were tailored to make it harder for minorities and immigrants, including black and Hispanic voters who are less likely to have the authorized IDs and tend to favor Democrats, to cast ballots.

Backers say the laws are necessary to prevent voter fraud and are no more onerous than the requirements imposed by states for driving a motor vehicle. (Reuters)