Trump skal torsdag besøke grensen. Det man på amerikansk kaller showdown om muren, er et spørsmål om nerver og hvem som blunker først. Trumps argumenter bygger på fakta og Demokratenes på moral. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix

Donald Trump forklarte i natt amerikanerne at det er en krise på grensen i sør som krever en mur. Demokratene og anti-Trump-mediene kaller det en konstruert krise. De har en del faktorer de må bortforklare.

En ting er klart: Trump har bestemt seg for å sette hardt mot hardt. Han kommer ikke til å gi etter. Beløpet i seg selv – fem milliarder dollar – er småpenger. Det handler om noe langt mer: Makt. Demokratene spiller et vinner tar alt-spill.

Men Trump snakker om konsekvenser av innvandringen som rammer vanlige amerikanere. Det ene er narkotika, det andre er illegale som begår kriminalitet.

Noting that «more Americans will die from drugs this year than were killed in the entire Vietnam War,» the president, looking directly into the camera, called for closing the pipeline that permits «vast quantities of illegal drugs – including meth, heroin, cocaine and fentanyl» from crossing the border.

«Every week, 300 of our citizens are killed by heroin alone – 90 percent of which floods across from our southern border,» Trump, who signed a bipartisan opioid bill into law late last year, remarked at the beginning of his address.

Når myndighetene snakker om en krise, ikke unntakstilstand som NRK gjorde – er det fordi innvandringens karakter har endret seg: Nå er det barn som sendes over grensen i følge med voksne som man ikke aner om er deres pårørende. Barn og voksne kan bare holdes en kort tid, 20 dager, så må de slippes ut. Kapasiteten er sprengt. Bare sist måned kom det 20.000 barn.

He continued: «This is a humanitarian crisis – a crisis of the heart and a crisis of the soul. Last month, 20,000 migrant children were illegally brought into the United States – a dramatic increase. These children are used as human pawns by vicious coyotes and ruthless gangs. One in three women are sexually assaulted on the dangerous trek up through Mexico. Women and children are the biggest victims by far of our broken system.»

Hvis man virkelig bryr seg om kvinner og barn så er det deres forhold man burde være opptatt av. Det finnes såkalte voldteksttrær langs grensen, der coyote – smuglerne, henger opp underbuksene til jenter de har voldtatt.

Coyote-trafikken er ingen frilansbeskjeftigelse, den er regulert av den samme mafiaen som driver organisert innsmugling av narkotika. Hvis trafikken får fortsette vil også USA bli et like lovløst land som Mexico.

Demokratene vinner stemmer på denne trafikken. Men forholdene i de såkalte sanctuary states, de som nekter sine justismyndigheter å samarbeide med føderale, er slik at det kan slå tilbake.

Antall ofre for illegale innvandrere er mange etterhvert. Anti-Trump-mediene skriver ikke om dem, men det gjør andre.

The president then paid tribute to several Americans killed by suspected illegal immigrants, including California police Cpl. Ronil Singh, who was murdered the day after Christmas — allegedly by an illegal immigrant suspected of driving drunk. The suspect had multiple prior arrests, and Republicans have charged that California’s sanctuary laws — which prevent local law enforcement from cooperating with federal immigration authorities — led to Singh’s murder.

Hvem av disse levde den amerikanske drømmen? Demokratene får etterhvert problemer. Carlos Arriaga var illegal, hadde titalls dommer på seg og skjøt Ronil Singh i en rutinekontroll. Singh var fra Fiji-øyene og hadde en fem måneder gammel sønn. Det er for mange slike hendelser til at ikke publikum forstår mønsteret.

Trump added: «In California, an Air Force Veteran was raped, murdered and beaten to death with a hammer by an illegal alien with a long criminal history. In Georgia, an illegal alien was recently charged with murder for killing, beheading, and dismembering his neighbor. In Maryland, MS-13 gang members who arrived in the United States as unaccompanied minors were arrested and charged last year after viciously stabbing and beating a 16-year-old girl.

Etterlatte

Trump beskrev møtene med de etterlatte:

«Over the last several years, I’ve met with dozens of families whose loved ones were stolen by illegal immigration,» Trump continued. «I’ve held the hands of the weeping mothers and embraced the grief-stricken fathers. So sad. So terrible.  I will never forget the pain in their eyes, the tremble in their voices, or the sadness gripping their souls. How much more American blood must be shed before Congress does its job?»

Murer og umoral

Demokratene har stemplet en mur som umoralsk. – Det er ikke slik vi er, har Nancy Pelosi sagt.

Men selv bygger de rike murer rundt sine eiendommer. Hva kan det komme av? Pelosi er selv rik, slik mange ledende Demokrater er.

 «Some have suggested a barrier is immoral.  Then why do wealthy politicians build walls, fences and gates around their homes? They don’t build walls because they hate the people on the outside, but because they love the people on the inside.»

Pelosi og Schumer

Demokratene forsøker å gjøre muren til Trumps fikse ide. Velgerne vil avgjøre hvem de holder med. De forsøker å gjøre muren til et karakterspørsmål: Trump er ond.

«Much of what we have heard from President Trump throughout this senseless shutdown has been full of misinformation and even malice,» Pelosi, standing next to Schumer, charged. «The President has chosen fear.  We want to start with the facts.»

Hvem hører amerikanerne på? Demokratene forsøker å overbevise velgerne om at murer er umoralske. Republikanerne spør hvorfor USA forsvarer at andre land bygger murer, f.eks. Israel og Tyrkia, men ikke vil forsvare seg selv.

Nasjonale grenser lar seg ikke skille fra nasjonal sikkerhet, sier Trump.

Står skulder ved skulder

Mye står og faller med at Republikanerne støtter Trumps frys av offentlige lønninger. Så langt er støtten 100 %.

“Tonight, President Trump reaffirmed his commitment to addressing the humanitarian and security crisis at our nation’s southern border,» Senate Majority Leader Mitch McConnell, R-Ky., said in a statement. «His proposal to increase security through physical barriers suits the reality on the ground. It’s what career Border Patrol experts support and are asking for. And it simply builds on earlier legislation that Senate Democrats like then-Senator Obama, then-Senator Clinton, and Senator Schumer previously supported with enthusiasm.»

Det er bare ti år siden Demokratene foreslo å bygge en mur.

https://www.foxnews.com/politics/trump-in-first-ever-prime-time-oval-office-address-laments-human-cost-of-illegal-immigration-amid-border-wall-showdown

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.