Anti-Trump-demonstranter marsjerer for åpne grenser lans gjerdet som deler El Paso fra Ciudad Juarez i anledning Trumps besøk i byen 11. februar. Foto: Jose Luis Gonzalez/Reuters/Scanpix

En tverrpolitisk komité er blitt enige om en 1.159 sider stor avtale om hva som skal skje med grensen mot Mexico. Trump får 1,3 milliarder dollar til grensegjerde, et godt stykke unna de 5,7 han ba om.

I tillegg kommer penger til en rekke andre tiltak.

Summaries of the legislation say that besides nearly $1.4 billion to build new barriers, there’s over $1 billion for other border security programs. That includes money for inspection equipment for border ports of entry. There is more than $400 million in humanitarian aid for detained migrants plus funds to buy aircraft and to hire 600 more customs officers and additional immigration judges.

Trump trenger mer penger hvis han skal holde løftet om å bygge en mur mot Mexico. Hans tilhengere sier at han har mange muligheter. Han kan erklære nasjonal krise på grensen. Det vil tillate ham å ta penger fra et fond på 100 milliarder dollar i forsvaret.

Støttespillere som senator Lindsey Graham både mener og tror at Trump kommer til å ta slike grep.

Avtalen må være på plass innen midnatt fredag kveld, hvis ikke blir det delvis nedstengning av offentlig sektor, igjen.

Ett punkt vil Trump neppe kunne godta: En reduksjon i antall fengselsplasser som grensepolitiet ICE har til rådighet.

Demokratene krevet en halvering.

An administration official told The Hill that in a leadership staff meeting Saturday Democrats said they wanted to reduce the number of beds Immigration and Customs Enforcement (ICE) has available for detained immigrants from 38,000 to 16,000.

Nå skriver Fox. News:

The measure would begin reducing the number of unauthorized immigrants the Immigration and Customs Enforcement agency can detain. Congressional approval is expected Thursday and Trump’s signature is considered likely.

En reduksjon i antall interneringsplasser er politisk uantakelig for Trump. Det betyr flere kriminelle illegale ute i Amerikas gater. Det er stikk i strid med Trumps politikk. Da vil han legge seg åpen for kritikk fra sine egne og det har han ikke råd til i en valgkampanje.

 

https://thehill.com/homenews/senate/429337-border-talks-stall-as-another-shutdown-looms

https://www.foxnews.com/politics/1159-page-bipartisan-border-compromise-completed-trump-unclear-on-support