Muslimske jenter har ingen rett til fritak fra svømmeundervisningen i skolen, men er tvertimot forpliktet til å delta, har den tyske forfatningsdomstolen fastslått i en nylig kjennelse. Vel og bra, tenker man kanskje, helt til man setter seg inn i domspremissene.

Süddeutsche Zeitung skriver:

Muslimske skolejenter kan delta i skolens svømmeundervisning uten å forsynde seg mot islamske klesregler. Denne avgjørelsen er ikke fattet i en religiøs instans. Det er ordlyden i en kjennelse fra Tysklands forfatningsdomstol.

Klageren hadde altså basert sin sak på islamske regler, noe domstolen på sin side simpelthen kunne ha latt være å forholde seg til som rettskilde ved å fastslå at islamske regler ikke gjelder i Tyskland.

Saken havnet for rettsvesenet fordi man på vegne av en elleve år gammel pike i Frankfurt hadde anført at vått badetøy – sågar burkinier – er ettersittende og viser kroppskonturene, mens islamsk lov forbyr ettersittende klær. Hun følte seg også besværet fordi de lettkledde medelevene så på henne.

I stedet for å forholde seg til tyske lover og regler, brukte dommerne en teknikalitet til å demontere klagen, hvor det også var nevnt at islamske regler ikke nødvendigvis er bindende. Forfatningsdomstolen har altså i praksis opptrådt som islamsk domstol og utøvd islamsk rett, hvilket det dessverre er langt fra første gang en tysk rett gjør.

Det er litt av en presedens de høye representanter for Tysklands tredje statsmakt setter. De har gitt lillefingeren, og risikerer armen og resten av kroppen. De som sysler med rettslig jihad, risikerer muligens å dø av latter.

 

Süddeutsche Zeitung

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.