Tucker Carlson heter en av de unge stjernene på Fox News. Han har en friskhet og en rett-på-sak-evne som gjør at han blir lagt merke til. Dessuten er han blid og vennlig. Og kunnskapsrik. De beste på Fox News er det, og de er ikke redde for å trekke frem historiske referanser, noe CNNs folk gjør i liten grad. De er ikke amerikanere.

Trump har sagt han skal utvise 2-3 millioner kriminelle utlendinger uten oppholdstillatelse. Det sitter et par millioner i fengsel. Dette kalles «deportasjon» av Aftenposten, som hører lyden av togvogner hver gang det skal ryddes opp.

Tucker Carlson var i diskusjon med en av Fox News’ motstemmer, som ville forsvare de unge illegale som skal ut. Han sa at det er en halv million av dem bare her på Manhattan. Det er de som leverer pizza til deg kl. 02.00 om natten når vinden pisker opp buksebenet.

– Jeg sier ikke det er noe galt med dem, jeg spør bare: Hvem er Amerika til for? Hvem skal tas vare på først? Amerikanere.

Dermed får Carlson med få ord sagt hva som feiler den nye universelle misjonsbefalingen: at vi har ansvar for alle og skal ta oss av dem her og dele.

Forsvarerne av den universelle godhet får problemer når de må forsvare det prinsipielle, fordi alle da ser galskapen. Det er en grunn til at SVs Karin Andersen og Audun Lysbakken nekter å sette tak på hvor mange som kan komme til Norge. De vil at så mange som mulig skal få sjansen, og det å sette et tak, er å gi høyresiden et argument. Det er å innrømme at det finnes grenser. Men det vil de ikke. De er bokstavelig talt grenseløse.

De tror at det gjør dem til større humanister enn dumme, egoistiske nasjonalister.

Tucker Carlson får frem galskapen. Det betyr ikke at de som avvises, ikke er gode mennesker, men en nasjon må prioritere sine egne, ellers revner den.

I klippet under, dagen etter valget, erkjenner Carlson at heller ikke Fox News forsto revolusjonen som var underveis. De som styrer, forstår ikke de styrte.

Mange lobbyister gråter i dag, sier Carlson. De hadde regnet med Hillary-seier og fete jobber. Politikk handler mye om karriere og penger. Demokrati oppleves som brysomt når det gir uventede resultater.

Det motsatte av Trump og signalet fra hans velgere er Civitas møte med Gordon Brown og Erna Solberg. De påtar seg ansvaret for at 800 millioner barn mangler utdanning. Hvilke andre land aksler verdens problemer like ivrig?
Hvilke andre land gir inntrykk av at oppgaven er mulig for land som har hendene fulle med å integrere borgere fra de samme land som de nå skal redde? Er det ikke over-the-top? Og en slags erstatningsreligion? Det er en tro på det umulige i dette som virker mer og mer livsfjernt, i takt med at problemene vokser. 800 millioner! Hvor er prognosene for Afrikas befolkning? Burde man ikke snakke demografi? Eller er det for følsomt? Hvor troverdig er klimadebatten når man ikke våger å drøfte demografi?

Hvis ikke vi gjør mer, vil over 800 millioner barn mangle utdanning i 2030.
Det kan lede til en eksplosiv situasjon med større ulikhet, konflikter og migrasjon.

Hva skal til for å få verdens land til å satse mer på utdanning?
Og hvilken rolle kan Norge spille?

FNs spesialutsending for utdanning, leder av den internasjonale utdanningskommisjonen og tidligere statsminister i Storbritannia, Gordon Brown, og statsminister Erna Solberg innleder.